How to : 5 must καρτες για καθε ταξιδι και καθε προορισμο

Εισιτήρια, ξενοδοχεία, φαγητό, είσοδοι σε μουσεία κι άλλους χώρους. Κανείς δεν είπε ότι ένα ταξίδι δεν έχει έξοδα. Ωστόσο αν αυτό σε προβληματίζει, τότε μάλλον στο post αυτό θα διαβάσεις κάποια ευχάριστα νέα. Μιλάμε για τα tips που θα αφήσουν στο πορτοφόλι σου μερικά ή αρκετά παραπάνω ευρώ, όπου κι αν πας!

Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

Αν δεν έχεις μπει στην 4η δεκαετία της ζωής σου ακόμα, τότε η κάρτα αυτή θα σου προσφέρει μπόλικες λύσεις. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια εθνικών φορέων από 37 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Προσφέρει εκπτώσεις σε οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Από εισιτήρια τρένων ή θεαμάτων μέχρι εστιατόρια και ξενοδοχεία, 60000 επιχειρήσεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Για παράδειγμα στην χώρα μας μεταξύ άλλων στις προσφορές συμμετέχουν ο ΟΣΕ κι ο ΟΑΣΘ. Ειδικά στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένη και μπορείς να κάνεις απόσβεση του ετήσιου κόστους των 10 ευρώ μέσα σε λίγες μόλις ημέρες. Περισσότερα εδώ κι εδώ.

1

Κάρτες ΜΜΜ

Οκ, σε άλλο άρθρο σου έχω πει ότι προτιμάω γενικά να βλέπω ένα μέρος περπατώντας παρά χρησιμοποιώντας το μετρό ή το λεωφορείο. Όμως επειδή κι αυτά σίγουρα θα σου χρειαστούν κάποια στιγμή, ένα εισιτήριο διάρκειας 24,48 ή 72 ωρών ή ακόμα και εβδομαδιαίο αν κάτσεις παραπάνω, πολλές φορές θα αποδειχθεί ευεργετικό για την τσέπη σου. Ειδικά αν σκοπεύεις να είσαι όλη μέρα στον δρόμο και μάλιστα σε μεγάλη πόλη, συνήθως η λύση αυτή αποτελεί μονόδρομο. Για παράδειγμα στην Βουδαπέστη, η ημερήσια κάρτα διαδρομών κοστίζει περίπου όσο 5 εισιτήρια απλής διαδρομής, συνεπώς μπορεί να πει κανείς ότι συμφέρει.

75442-640x360-640-voc

Φοιτητική Ταυτότητα

Αν είσαι ακόμα φοιτητής, είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο, είναι καλή ιδέα να έχεις μαζί σου όταν ταξιδεύεις και την φοιτητική σου ταυτότητα. Δεν μιλάμε μόνο για την Ελλάδα στην οποία σου παρέχει εκπτώσεις σε ΜΜΜ, θεάματα κτλ (ή την χώρα που σπουδάζεις τέλος πάντων), αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Και αυτό γιατί και στο εξωτερικό υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί ή επιχειρήσεις που προσφέρουν μειωμένες τιμές σε φοιτητές ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ε.Ε.

19446

Πηγή

ESN card

Λιγότερο γνωστή, αλλά must για κάθε φοιτητή που συμμετέχει ή έχει συμμετάσχει σε Erasmus είναι η αλήθεια. Εκδίδεται από την ESN, έναν οργανισμό φοιτητών Erasmus με δεκάδες παραρτήματα ανά χώρα και πανεπιστήμιο, η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα. Το ετήσιο κόστος της κυμαίνεται μεταξύ 5 και 15 ευρώ, ανάλογα το τοπικό παράρτημα στο οποίο την εκδίδεις και μεταξύ άλλων συνεργάτες είναι η Airbnb και η Eurail. Βέβαια αν σκεφτεί κανεις ότι ένας Ερασμίτης συνήθως κάνει αρκετά ταξίδια και γενικά ζει μια έντονη ζωή το συγκεκριμένο διάστημα, το πιθανότερο είναι ότι γρήγορα θα σου φανεί χρήσιμη.

ESNcards

Χρεωστική κάρτα

Από την λίστα φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η χρεωστική κάρτα. Μπορεί να μην σου προσφέρει εκπτώσεις με την ευρύτερη έννοια, όμως είναι απαραίτητη, ειδικά όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό και σε χώρες όπου δεν χρησιμοποιούν το ευρώ. Αφ’ενός γιατί θα έχεις μια επιπλέον χρηματική πηγή αν συμβεί κάτι ευχάριστο ή (χτύπα ξύλο!) δυσάρεστο, και αφ’έτερου ίσως σε βολέψει από το να κουβαλάς συνέχεια μαζί σου χαρτονομίσματα και κέρματα. Και μιας και αναφέραμε τα κέρματα, έχε υπόψη σου ότι τα περισσότερα αν όχι όλα ανταλλακτήρια συναλλάγματος δεν μετατρέπουν κέρματα. Οπότε μπορεί στο τέλος να ξεμείνεις και με αρκετά “αχρείαστα” χρήματα. Συν το γεγονός ότι μπορείς να την χρησιμοποιήσεις και για αναλήψεις χρημάτων όποια στιγμή θες.

creditcards1-thumb-large_ghpd.640

Εσύ έχεις κάποια κάρτα που χρησιμοποιείς στα ταξίδια σου να μας προτείνεις;

Leave a comment