Η Αθηνα αφ’υψηλου : 5+1 μερη για βολτα με θεα

Η Αθήνα σίγουρα είναι μία πόλη στην οποία όσο ζεις μαθαίνεις. Μαθαίνεις τους δρόμους και τις γειτονιές της, τις κρυφές γωνίες της και τα πιο in και ψαγμένα στέκια. Υπάρχουν όμως κι εκείνα τα μέρη στα οποία μπορείς να έχεις μια άποψη από ψηλά της πόλης αυτής που κατοικείται αδιάκοπα εδώ και εκατοντάδες χρόνια καθώς και των κατοίκων της.


Λόφος Στρέφη
Κλασσικό στέκι για τους πιο «εναλλακτικούς» Αθηναίους, σε μια γειτονιά που έτσι κι αλλιώς φημίζεται για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, τα Εξάρχεια. Λίγα λεπτά μόλις από την πλατεία της περιοχής, τα σκαλάκια μετά την οδό Καλλιδρομίου και δίπλα από τον Εξωστρεφή, ένα από τα πιο γνωστά μεζεδοπωλεία των Εξαρχείων, σας οδηγούν στην κορυφή του. Εκεί που νεαρά ζευγάρια, παρέες φοιτητών, καλλιτέχνες και κάτοικοι της περιοχής με τα παιδιά ή τα κατοικίδια τους απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης σε κάποιο από τα παγκάκια ή το γηπεδάκι του μπάσκετ. Ιδανικό για όσους θέλουν να ξεκινήσουν με μια βόλτα αργά το απόγευμα κυρίως με φόντο το ηλιοβασίλεμα, πριν συνεχίσουν σε κάποιο από τα χαρακτηριστικά μαγαζιά της περιοχής.

strefi_01

Πηγή 

Λυκαβηττός
Ο λόφος που οι περισσότεροι κάτοικοι της Αθήνας έχουμε πάει έστω και μια φορά στην ζωή μας. Ορατός από το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης, μπορείτε να πάρετε είτε τον δρόμο που ξεκινάει από τους Αμπελόκηπους λίγο πιο πάνω από την Λ. Αλεξάνδρας είτε να ανηφορίσετε από το Κολωνάκι είτε να επιβιβαστείτε στο ξακουστό τελεφερίκ. Προορισμός τόσο για ζευγαράκια όσο και για παρέες που απολαμβάνουν την εξαιρετική θέα που προσφέρει στο πλάτωμα με τα παρατηρητήρια και στην εκκλησία του Αη - Γιώργη. Αν πάλι προτιμάτε κάτι πιο οργανωμένο, υπάρχει και το Café Lycabettus. Έξαλλου το ανοικτό θέατρο στην κορυφή του έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες ιστορικές συναυλίες.

inda1

Πηγή

Αττικό Άλσος
Φεύγοντας λίγο πιο μακριά από το κέντρο, στα σύνορα Γαλατσίου – Ψυχικού συναντάμε το Αττικό Άλσος. Μια καταπράσινη έκταση που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 2 μονές, γήπεδα και παιδική χαρά, θερινό σινεμά αλλά και χώρους αναψυχής και καφετέριες. Ιδανικό δηλαδή για όλες τις ώρες της μέρας και όλες τις εποχές του χρόνου. Αν ψάχνετε μια οικονομική οικογενειακή απόδραση εντός Αθήνας, τότε έλατε μια Κυριακή από το Αττικό Άλσος. Το απέραντο πράσινο θα σας αποζημιώσει, τα παιδιά σας θα το ευχαριστηθούν και εσείς θα απολαύσετε ένα ρόφημα ή ένα μικρό γεύμα σε κάποιο από τα αναψυκτήρια ή τα καφέ του όπως οι Υάδες και το Zafiro, με μια από τις καλύτερες εικόνες της πόλης.

23062010397

Πηγή

Πετρούπολη
Και τα Δυτικά προάστια βρίσκονται μέσα σε αυτή την λίστα, έχοντας την πολυτέλεια να βλέπουν από ψηλά από τις γειτονιές του Πειραιά μέχρι την Αθήνα. Η Πετρούπολη έχει γίνει ένα από τα πιο hot σημεία της περιοχής, με τους θαμώνες της να συρρέουν από όλες τις γωνιές της Αττικής. Ο λόγος προφανής άλλωστε : εύκολη πρόσβαση και εντυπωσιακή θέα. Τόσο το Apolis στον λόφο του Αγίου Δημητρίου όσο και το Terra Petra κοντά στο θέατρο είναι «ζωντανά» από το πρωί μέχρι το βράδυ ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς. Το σίγουρο είναι πάντως ότι εδώ θα βρεις αρκετά παραπάνω από αυτά που θα περίμενες.

www.anakalypse.gr_1340107467

Πηγή

Καστέλλα
Αν κατηφορίσεις ποτέ προς Πειραιά και θέλεις να έχεις την καλύτερη θέα του Σαρωνικού τότε ο λόφος της Καστέλλας είναι αυτό που ψάχνεις. Ξεκινώντας από τις παρυφές του, δίπλα από τα παλιά διατηρημένα σπίτια και ανηφορίζοντας προς τα πάνω, αποκτάς μια αίσθηση του Πειραιά μιας άλλης εποχής. Μια ήσυχη γειτονιά στην καρδιά της πόλης που όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις τόσο η βουή αφήνει την θέση της στην εικόνα του γαλάζιου της θάλασσας. Στην κορυφή υπάρχει το ιστορικό Bowling, στέκι για πολλές γενιές Πειραιωτών, ενώ στην άλλη πλευρά του λόφου ξεκινάει η γειτονιά του Προφήτη Ηλία στο οποίο βρίσκεται το Blow, το μαγαζί με την καλύτερη θέα της περιοχής.

kastella-680_335373_500JO4

Πηγή

Bonus
Ειδική μνεία αξίζουν και οι λόφοι πέριξ της Ακροπόλεως. Ο λόγος για αυτούς του Αρείου Πάγου, της Πνύκας, του Φιλοπάππου και του Αστεροσκοπείου. Εκεί που έχουν εκφωνήσει λόγους δεκάδες πολίτες της αρχαίας Αθήνας καθώς και ο Απόστολος Παύλος. Μπορεί να μην είναι τόσο οργανωμένοι για τους επισκέπτες από άποψη υποδομών, όμως προσφέρουν πλήρη εικόνα του Ιερού Βράχου και δεκάδων συνοικιών του κέντρου και όχι μόνο. Ειδικότερα τις καλοκαιρινές μέρες ή τα Σαβ/κα δεν είναι λίγες οι παρέες και οι οικογένειες που με τις «προμήθειες» ανά χείρας τιμούν κάποιο από τα 4 αυτά ιστορικά μέρη.

2013-05-17_11-40-46_611

Πηγή

* H φώτο εξωφύλλου προέρχεται από το dpoufeed.blogspot.com

Leave a comment