Birgu, το μεσαιωνικο κοσμημα της Μαλτας

Παρά το μικρό μέγεθος της, η Μάλτα είναι ένα νησί που αφήνει τον επισκέπτη με το στόμα ανοικτό. Δεκάδες χρωματιστά μπαλκόνια, γραφικά σοκάκια και κτήρια που φέρνουν εικόνες από την εποχή των Σταυροφόρων είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για να την επισκεφτεί κάποιος. Μπορεί μέρη όπως η Valletta ή η Medina να συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών, ωστόσο υπάρχει και ένα λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου θαυμάσιο σημείο. Τι λες λοιπόν, πάμε μέχρι το Birgu;

To Birgu, ή αλλιώς Vittoriosa, βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού, ακριβώς απέναντι από την πρωτεύουσα Valletta. Μαζί με την Senglea και την Cospicua σχηματίζουν τις λεγόμενες Τρεις Πόλεις (Three Cities), μια ιστορική περιοχή που μετράει αρκετούς αιώνες ζωής και περιβάλλεται από ψηλά τείχη. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, αφού εξυπηρετείται τόσο από δημόσια συγκοινωνία, όσο και από το ferry με την Valletta, σε μια διαδρομή που διαρκεί λίγο παραπάνω από 5 λεπτά και κοστίζει μόλις 1,5 ευρώ.

DSCF2770_compressed

Σε σχέση με την διάσημη “γειτόνισσα” του, το Birgu είναι ήρεμη συνοικία, ιδανική για χαλάρωση. Κάτι το οποίο μπόρεσα να διαπιστώσω για πρώτη (και σίγουρα όχι και τελευταία φορά) ένα ηλιόλουστο πρωινό της τελευταίας Κυριακής του Μάρτη. Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κάποιος όταν φτάνει, δηλαδή ο μικρός κόλπος με τις βάρκες και τα σκάφη και στο βάθος αυτού να διακρίνεται η Valletta, προϊδεάζει για το τι εικόνες θα δει κάποιος εδώ πέρα. Ο παραθαλάσσιος πεζόδρομος που περνάει δίπλα από την μαρίνα και καταλήγει στο Forti Sant' Anglu ενδείκνυται για όσους θέλουν να χαζέψουν τόσο τα σκάφη, είτε μικρά είτε μεγάλα, όσο και τα υπέροχα κτήρια με την παραδοσιακή μαλτέζικη αρχιτεκτονική. Αν και πολλοί μπορεί να νομίζουν ότι η διαδρομή αυτή δεν προσφέρει τίποτα το ιδιαίτερο, στην πραγματικότητα πιστεύω ότι δίνει μια πολύ καλή εικόνα του Birgu εξωτερικά. Εξάλλου, στα μέσα της βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου, χτισμένη από το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη τον 17ο αιώνα. Ένας ναός με λιτή για τα δεδομένα της χώρας διακόσμηση αλλά θαυμάσια, που υπέστη σημαντικές ζημιές κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όμως αποκαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό και σήμερα αποτελεί από τους πιο ιστορικούς της ευρύτερης περιοχής.

20160327_120639_compressed

Η βόλτα στο Birgu έτυχε να συμπέσει με την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών

Η πραγματική όμως ομορφιά της γειτονιάς αυτής κρύβεται στα ενδότερα της. Εκεί που αξίζει και με το παραπάνω να χαθείς στα δαιδαλώδη δρομάκια. Ίσως ακουστεί λίγο υπερβολικό ή περίεργο, αλλά πολύ πιθανόν να αισθανθείτε ότι περπατάτε σε μια διαφορετική εκδοχή της συνοικίας της Πλάκας στην Αθήνα! Κάθε στενό, με αφετηρία την μικρή πλατεία της περιοχής, έχει κάτι το διαφορετικό να διηγηθεί ή να παρουσιάσει. Είναι άλλωστε μια πόλη που στο παρελθόν κατοικούσαν μεταξύ άλλων αρκετοί ιππότες ή αριστοκράτες. Αυτό είναι εμφανές και από τα διάφορα κτήρια ή επιγραφές στους δρόμους που θα συναντήσετε. Στο πρώην Γαλλικό πανδοχείο στεγάζεται ένα μέρος του δημαρχείου του Birgu, ενώ έντονη είναι και η παρουσία των Βρετανών, Ιταλών ή Πορτογάλων ευγενών στην περιοχή. Στην οδό Hilda Tabone μάλιστα υπάρχει το πανέμορφο Palazzo Vittoriosa, ένα πολυτελές οίκημα του 16ου αιώνα με 15 δωμάτια και αξία που ξεπερνάει τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

20160327_104905_compressed

Ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα του Birgu είναι το παλάτι του ιεροεξεταστή (Palazz tal-Inkwiżitur). Σε μια χώρα που ανέκαθεν ήταν βαθιά θρησκευόμενη και είχε στενές σχέσεις με την γειτονική Ιταλία, είναι φυσικό το Βατικανό να έχει μεγάλη επιρροή. Κατά τον Μεσαίωνα που σε μεγάλο βαθμό επικρατούσε ο σκοταδισμός και οι αυστηρές αρχές που έθετε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ο Πάπας δημιούργησε εδώ το 1574 και για δυόμιση αιώνες περίπου έναν χώρο που θα “δικάζονταν” όσοι κρίνονταν ως αμαρτωλοί. Τα αμαρτήματα ποικίλαν (από μεταστροφή στο Ισλάμ μέχρι διγαμία, όχι όμως φόνοι ή κλοπές). Στόχος της διαδικασίας αυτής ήταν η μετάνοια όσων κρίνονταν ως ένοχοι, για αυτό σπανίως καταδικάζονταν σε θάνατο ή πολύ βαριές ποινές. Έτσι το παλάτι αυτό χρησίμευε τόσο σαν οικία του εκάστοτε ιεροεξεταστή όσο και σαν χώρος που λάμβανε χώρα η ανάκριση και τα (ελαφρά σχετικά) βασανιστήρια. Σήμερα έχει μετατραπεί σε εθνογραφικό μουσείο, στο οποίο μέσα σε μια ώρα μπορείτε να μάθετε πολλά όχι μόνο για την παρουσία της ιεράς εξέτασης εδώ, αλλά και για την ιστορία της Μάλτας. Από την ζωή κατά τους προηγούμενους αιώνες μέχρι τα χριστουγεννιάτικα και πασχαλινά έθιμα, αν βρεθείτε στο Birgu αξίζει μια επίσκεψη.

1024px-Inquisitor_Palace_Birgu_2012_n15

Πηγή

Πριν ολοκληρώσετε την επίσκεψη σας στο Birgu, αρκεί να περπατήσετε μέχρι την βορειοδυτική πλευρά του. Εκεί που πίσω από τα τείχη σε απόσταση μόλις λίγων εκατοντάδων μέτρων ξεπροβάλλει η Valletta πιθανόν όπως δεν την έχετε ξαναδεί. Εκεί κοντά θα βρείτε και το παραδοσιακό εστιατόριο Tal – Petut. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν είχα την ευκαιρία να το επισκεφτώ, αλλά οι ντόπιοι το προτείνουν ανεπιφύλακτα, τόσο για το γευστικό Μαλτέζικο φαγητό του όσο και για την φιλική ατμόσφαιρα. Εκείνο επίσης που μπορεί εξωτερικά να μην σας γεμίζει το μάτι αλλά έχει ωραία ποικιλία πιάτων και γλυκών, είναι το Cafe du Brasil πάνω στην κεντρική πλατεία. Φυσικά για πιο ακριβά γούστα υπάρχουν και τα εστιατόρια στην μαρίνα, τα οποία μπορεί να μην είναι τόσο γραφικά και να έχουν ελαφρώς πιο “τσιμπημένες” τιμές, όμως προσφέρουν πολύ καλή θέα.

DSCF2764_compressed

Ελπίζω λοιπόν τώρα να σε έπεισα αν έρθεις ποτέ μέχρι την Μάλτα, να περάσεις μια βόλτα κι από το Birgu.

2 thoughts on “Birgu, το μεσαιωνικο κοσμημα της Μαλτας

Leave a comment