Ανακαλυπτοντας το ιδιαιτερο Γιερεβάν

Μέχρι την στιγμή που γραφόταν αυτό το άρθρο, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ 14 διαφορετικές χώρες ανά την Ευρώπη. Άλλες πιο δημοφιλείς και άλλες πιο διαφορετικές. Αναμφισβήτητα όμως, η πιο ιδιαίτερη στην οποία έχω βρεθεί είναι η Αρμενία. Μια μικρή χώρα που συνορεύει με την ανατολική Τουρκία, και η οποία με το ένα πόδι “βρίσκεται” στην Ευρώπη και με το άλλο στην Ασία. Η πρωτεύουσα της Γιερεβάν βρίσκεται λοιπόν στο επίκεντρο του σημερινού post.

Το Γιερεβάν βρίσκεται στην δυτική πλευρά της Αρμενίας πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, τα οποία είναι κλειστά λόγω των κακών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, και το βιβλικό όρος Αραράτ. Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κάποιος είναι ότι η πόλη σε πολλά σημεία της μοιάζει να κινείται ακόμα σε ρυθμούς της πρώην ΕΣΣΔ. Άλλωστε στους δρόμους και στα καταστήματα πολλές από τις ταμπέλες είναι και στα Ρώσικα, τα οποία ομιλούνται από όλους τους ντόπιους. Αγγλικά γνωρίζουν λίγοι, οπότε θα πρέπει κανείς να είναι οπλισμένος με υπομονή.

Μπροστά από το κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης

Η καρδιά της πόλης χτυπάει στην Πλατεία Δημοκρατίας (Republic Square). Είναι το σημείο στο οποίο λαμβάνουν χώρα τα πιο σημαντικά γεγονότα του Γιερεβάν. Στο κέντρο της δεσπόζει η Εθνική Πινακοθήκη και το Ιστορικό Μουσείο, ενώ ακριβώς μπροστά βρίσκονται και τα “Συντριβάνια που τραγουδάνε” όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι. Κι αυτό γιατί το βράδυ φωτίζονται σε διάφορα χρώματα και εκτοξεύουν νερό υπό τον ρυθμό μουσικών κομματιών. Μάλιστα ένα από αυτά είναι και ο Ζορμπάς!

Λίγο πιο πάνω ξεκινάει και ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης με τα παραρτήματα διεθνών οίκων μόδας, ο οποίος καταλήγει στο πάρκο που φιλοξενεί την Πλατεία Ελευθερίας (Freedom Square) και την Κρατική Όπερα. Εδώ να σημειώσω ότι στο Γιερεβάν υπάρχουν δεκάδες πάρκα, τα οποία βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και οι Αρμένιοι περνάνε αρκετό χρόνο. Κι ενώ ίσως κάποιος να περίμενε το αντίθετο, στην πραγματικότητα είναι μια ιδιαίτερα καθαρή και περιποιημένη πόλη.

Αν θέλετε να απολαύσετε μια εκπληκτική θέα του Γιερεβάν αργά το απόγευμα ή κατά τις βραδινές ώρες, που εκτείνεται μέχρι και το Αραράτ στην... Τουρκία, συνιστώ να ανεβείτε τα σκαλιά μέχρι την κορυφή του Cascade Complex, ένα συγκρότημα στο οποίο βρίσκεται και το Μουσείο Τέχνης Cafesjian. Ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια της πόλης επίσης είναι ο Καθεδρικός του Αγίου Γρηγορίου. Πρόκειται για μια εκκλησία με πολύ λιτή διακόσμηση στο εσωτερικό της, η οποία ωστόσο είναι η μεγαλύτερη Αρμένικη ορθόδοξη εκκλησία παγκοσμίως, της πρώτης χώρας στα χρονικά που αναγνώρισε τον Χριστιανισμό σαν επίσημη θρησκεία.

Η θέα της πόλης από την κορυφή του Cascade Complex. Στο βάθος διακρίνεται και το Ararat.

O ναός του Αγίου Γρηγορίου

Σημαντική θέση στην ιστορία των Αρμενίων κατέχει η Γενοκτονία από τους Τούρκους πριν έναν αιώνα, περίοδο κατά την οποία περισσότερα από 1.5 εκατομμύρια άτομα έχασαν την ζωή τους. Υπάρχουν πολύ συχνές αναφορές για το γεγονός, κι αυτός άλλωστε είναι κι ένας επιπλέον παράγοντας που τους συνδέει με εμάς τους Έλληνες, τους οποίους αντιμετωπίζουν με ευγένεια και σεβασμό. Έτσι, στην κορυφή του λόφου Tsitsernakaberd έχει δημιουργηθεί το μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, μαζί με το σχετικό μουσείο. Θεωρώ ότι μια επίσκεψη είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθει κανείς κάποια πράγματα για το συμβάν αυτό και τις προεκτάσεις του.

Επίσημο νόμισμα της χώρας είναι το Αρμένικο δράμι. 1 ευρώ ισούται με περίπου 550 δράμια. Σαν δημοκρατία του Καυκάσου, οι μισθοί και οι τιμές είναι πολύ χαμηλές για κάποιον επισκέπτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί κανείς να αγοράσει εμφιαλωμένα αλκοολούχα ποτά ή πακέτα τσιγάρων με λιγότερο από 1000 – 1500 δράμια και να δειπνήσει σε κάποιο καλό εστιατόριο με λιγότερο από 4000 - 5000 δράμια το άτομο.

Μερικά από τα προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς στις υπαίθριες αγορές του Γιερεβάν

Η πόλη καλύπτεται από δίκτυο μετρό, το οποίο για το μέγεθος και τα δεδομένα της είναι αρκετά καλό. Το εισιτήριο κοστίζει 50 δράμια. Υπάρχουν επίσης τα παλιά βανάκια, οι λεγόμενες marshrutkas (διαδεδομένα σε τέτοιες χώρες) για τα οποία όπως λένε χαριτολογώντας οι ντόπιοι “πάντα υπάρχει χώρος για ένα επιπλέον άτομο”.

Η Κρατική Όπερα

Το κτήριο του Κρατικού Συμβουλίου (το Κοινοβούλιο)

Για να δοκιμάσετε παραδοσιακές Αρμένικες γεύσεις, προτείνω το Tavern Yerevan το οποίο υπάρχει σε δύο σημεία της πόλης. Η εγχώρια κουζίνα έχει επιρροές από διάφορες άλλες, και αρκετά από τα πιάτα της μοιάζουν με αντίστοιχα Ελληνικά. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά είναι το lavash (ψωμί που μοιάζει με αραβική πίτα), το khash (κρεατόσουπα), ο γνωστός παστουρμάς, το khorovats (παρόμοιο με το κεμπάπ), τα πιτάκια byoreks και τα ντολμαδάκια. Εθνικό ποτό της χώρας θεωρείται το brandy Ararat. Στο εστιατόριο αυτό θα έχετε την ευκαιρία πολύ συχνά να δείτε και να ακούσετε ζωντανά παραδοσιακή Αρμένικη μουσική.

Επίσης, από το Γιερεβάν μπορεί κανείς να επισκεφτεί και ορισμένα μέρη στα περίχωρα του. Το πιο ενδιαφέρον είναι το Garni, στο οποίο βρίσκεται ένας επιβλητικός Ελληνορωμαϊκός ναός που σώζεται ακέραιος χτισμένος τον 1ο αιώνα μ.Χ. Για πιο “εξωτικές” εξορμήσεις, αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν και το όρος Azhdahak (περίπου 2,5 ώρες από το Γιερεβάν) μαζί με την λίμνη Σεβάν.

Τα "Συντριβάνια που τραγουδάνε"

Κλείνοντας, η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κάποιος το Γιερεβάν και την Αρμενία κατ' επέκταση είναι είτε τον Μάιο είτε στα μέσα του φθινοπώρου. Υπάρχει τακτική απ'ευθείας αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, ενώ μια εναλλακτική είναι να έρθετε και μέσω Γεωργίας με την Τιφλίδα να απέχει 4 με 5 ώρες οδικώς.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s