Ο γυρος της Ευρωπης σε ενα βαγονι. Γιατι οχι;

Αν και έχω κάνει αρκετά ταξίδια στα 22 μου, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε εξωτερικό, οφείλω να ομολογήσω ότι πριν λίγες ημέρες μόλις πήρα το τρένο πρώτη φορά για μια διαδρομή αρκετών χιλιομέτρων. Βλέπετε συνήθως επέλεγα αεροπλάνο, πλοίο ή κάποιο από τα χερσαία μέσα. Ακόμα και το τρένο το είχα πάρει λίγες φορές και για σύντομες διαδρομές. Ωστόσο αυτό το ταξίδι στάθηκε αιτία να μου κινήσει περαιτέρω το ενδιαφέρον.

Στην Ελλάδα ίσως να μην είναι τόσο διαδεδομένο, λόγω και του μέτριου σχετικά σιδηροδρομικού δικτύου και υπηρεσιών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, όμως είναι ένα μέσο που στην Ευρώπη γνωρίζει αρκετή επιτυχία. Μπορεί να λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και 2 αιώνες σχεδόν και από πολλούς να θεωρείται ξεπερασμένο, όμως η αλήθεια βρίσκεται κάπου μακριά από εκει. Το τρένο πάντα θα προσφέρει ευκολίες και ευκαιρίες που τα υπόλοιπα μέσα δεν διαθέτουν. Ειδικότερα για τους περιπετειώδεις τύπους και αυτούς που υιοθετούν την ρήση «σημασία δεν έχει το ταξίδι αλλά ο προορισμός», είναι ταμάμ.

Αν λοιπόν είσαι διατεθειμένος να κάνεις ένα road trip σε κάποια γωνία της Ευρώπης ή κάποια μακρινή διαδρομή, το τρένο είναι η καλύτερη λύση. Οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτος και κυριότερος, η ευελιξία. Παίρνεις όποιο δρομολόγιο θέλεις, κατεβαίνεις όπου θέλεις, και κάθεσαι όσο θέλεις πριν συνεχίσεις. Τόσο απλά. Δεύτερον, βλέπεις εικόνες που δεν θα μπορούσες να δεις υπό άλλες συνθήκες. Σκέψου να περνάς ανάμεσα στα χιονισμένα τοπία των Άλπεων, τις γεμάτες μυρωδιές και χρώματα πεδιάδες της Γαλλίας και της Ιταλίας ή δίπλα από κάστρα και άλλα μοναδικά κτήρια στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Επιπλέον σίγουρα είναι πιο ξεκούραστο και βολικό από το να βρίσκεσαι μέσα σε ένα λεωφορείο. Άσε που προσφέρει και ευκαιρίες για γνωριμίες. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν η τεχνολογία προχωράει, το τρένο πιθανότατα θα παραμένει ουσιώδες και ρομαντικό.

2741673439_be7caa4898_z

Πηγή

Όσο για το πώς θα σχεδιάσεις το ταξίδι σου με το τρένο; Ξεκινώντας εντός συνόρων, ο ΟΣΕ συνδέει πολλές από τις μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας με καθημερινά δρομολόγια. Ναι μεν το δίκτυο του δεν είναι ίσως τόσο εκτεταμένο και εκσυγχρονισμένο, όμως ορισμένες από τις διαδρομές είναι ιδιαίτερα γραφικές και οικονομικές. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι υπάρχουν εισιτήρια από Αθήνα για Θεσσαλονίκη και αντίστροφα με 9 ή 12 ευρώ, την χαμηλότερη τιμή που θα βρείτε με οποιοδήποτε μέσο.

Όσον αφορά το εξωτερικό, μπορείτε να κλείσετε online εισιτήρια για όλες τις σιδηροδρομικές εταιρείες. Υπάρχουν μάλιστα αρκετές ιστοσελίδες οι οποίες προσφέρουν εισιτήρια σε προνομιακές τιμές αν τα κλείσετε νωρίς. Όπως είπαμε ωστόσο το τρένο ενδείκνυται αν θέλετε να περάσετε ορισμένες ημέρες on the road, γυρνώντας από το ένα μέρος στο άλλο, συλλέγοντας εικόνες και εμπειρίες. Ειδικότερα αν είσαι νέος είναι κάτι το οποίο θα θυμάσαι για όλη σου την ζωή.

530238389_3461e01330_o

Πηγή

Για αυτό υπάρχει το λεγόμενο Interrail Pass. Τι είναι αυτό; Είναι μια κάρτα η οποία σου επιτρέπει να ταξιδεύεις απεριόριστα με τρένο σε 30 ευρωπαϊκές χώρες. Κυκλοφορεί σε πολλές διαθέσιμες εκδόσεις ώστε να βρεις αυτήν που ταιριάζει στα πλάνα σου. Μπορείς για παράδειγμα να βγάλεις ένα τριήμερο pass για μια χώρα από 42 ευρώ ή να συνδυάσεις παραπάνω από μια μεταξύ τους. Αν είσαι έτοιμος για πιο μεγάλα πράγματα, υπάρχει και το global pass το οποίο ξεκινάει από 163 ευρώ και με το οποίο κινείσαι σε όσες θες από την λίστα των 30.

Η Ευρώπη απ’άκρη σε άκρη κρύβει πολλές ομορφιές. Και ένα ταξίδι με τρένο σου δίνει την δυνατότητα να την ανακαλύψεις. Έτσι υπάρχουν επιλογές που θα σε δελεάσουν. Όπως για παράδειγμα να γυρίσεις Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία σε μια διαδρομή με δεκάδες εναλλαγές εικόνων. Ή να απολαύσεις χωρίς να δώσεις πολλά την Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) και Γερμανίας. Ενώ ένας προορισμός τον οποίο προσωπικά θεωρώ top για όσους θέλουν να κινηθούν πιο «εναλλακτικά» είναι η Κεντρική Ευρώπη. Χώρες όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία διαθέτουν τοπία σπάνιας ομορφιάς.

Τι περιμένεις λοιπόν; Ας πάρουμε ένα τρένο κι ας ξεκινήσουμε!

*Φωτογραφία εξωφύλλου από William Murphy

Advertisements

One thought on “Ο γυρος της Ευρωπης σε ενα βαγονι. Γιατι οχι;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s