Η Βουδαπεστη σε 2 ροδες

Για την Βουδαπέστη έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Την χαρακτηρίζουν ως μια από τις ωραιότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, κι όχι άδικα. Χτισμένη πάνω στον Δούναβη η λέξη πανέμορφη ίσως είναι λίγη για να την περιγράψει. Μια πόλη με δεκάδες αξιοθέατα στην οποία δεν χορταίνεις να βρίσκεσαι στους δρόμους της. Τι θα έλεγες λοιπόν να πάρεις ένα ποδήλατο και να την ευχαριστηθείς;


Αρχικά πρέπει να τονιστεί ότι η Βουδαπέστη είναι μια από τις πιο φιλικές πόλεις του κόσμου όσον αφορά την χρήση ποδηλάτου (έχει φτάσει μάλιστα μέχρι και την 13η θέση σε σχετική λίστα). Το δίκτυο των ποδηλατόδρομων έχει συνολικό μήκος 200 χιλιόμετρα, ενώ και οι Ούγγροι οδηγοί δείχνουν μεγάλο σεβασμό και προτεραιότητα σους ποδηλάτες. Βέβαια θέλει και λίγη προσοχή, αφού σε πολλά τμήματα του δικτύου δεν βρίσκονται στην άκρη του δρόμου ή το πεζοδρόμιο αλλά ανάμεσα στις λωρίδες κυκλοφορίας των οχημάτων.

20140611_125705_compressed
Επίσης, το να πάρεις ένα ποδήλατο στην Βουδαπέστη δεν απαιτεί ιδιαίτερη δυσκολία. Υπάρχουν σε πολλά σημεία της πόλης γραφεία που νοικιάζουν έναντι κόστους που σπανίως ξεπερνάει τα 10 – 12 ευρώ ανά ημέρα (συν την εγγύηση η οποία μπορεί να απαιτεί κάποια χρήματα, ωστόσο πολλοί ιδιοκτήτες είναι ανοικτοί σε παζαρέματα). Εκτός από τα γραφεία υπάρχει και το εκτενές δημόσιο σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων της. Σε πολλά σημεία υπάρχουν σταθμοί με τα χαρακτηριστικά πράσινα ποδήλατα της BuBi. Ελαφρώς πιο ακριβό το κόστος (π.χ. 10 ευρώ περίπου για 3 ώρες), ωστόσο έχουν το θετικό ότι μπορείς να παραλάβεις και να παραδώσεις το ποδήλατο όπου θες. Αυτή την στιγμή υπάρχουν πάνω από 70 τέτοια spots. Εξάλλου μιλάμε για μια πόλη που έτσι κι αλλιώς είναι ιδιαίτερα φθηνή, οπότε δεν υπάρχουν άλλα σημαντικά έξοδα.

Bubi-bike-rental-budapest
Μια διαδρομή με ποδήλατο μπορεί κάλλιστα να ξεκινήσει από το μεγάλο πάρκο Lipótváros της ομώνυμης γειτονιάς, στην μέση του οποίου δεσπόζει και το μνημείο για τον Σοβιετικό Πόλεμο. Λίγα μέτρα νοτιοανατολικότερα βρίσκεται ένα από τα πιο εικονικά κτήρια της πόλης, ο Καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου, που έχει πάρει το όνομα του από τον πρώτο βασιλιά της χώρας. Θα τον αναγνωρίσετε εύκολα αφού το ύψος του αγγίζει τα 100 μέτρα με αποτέλεσμα να είναι ορατός από μακριά.
Ακολουθώντας την οδό Károly körút έχει κανείς την ευκαιρία να δει μερικά ακόμα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Λίγο πριν την συμβολή της με την λεωφόρο Rákóczi δεσπόζει η Εβραϊκή Συναγωγή, η οποία είναι και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Ενώ στην συνέχεια του δρόμου αυτού βρίσκεται και το Εθνικό και Λαογραφικό Μουσείο. Επίσης μην παραλείψετε να περάσετε και από την Πλατεία των Ηρώων, μια από τις πιο εμβληματικές στην Κεντρική Ευρώπη.

20140610_120933_compressed
Βέβαια, η κατοχή ενός ποδηλάτου προσφέρει την δυνατότητα να επισκεφτείτε και δύο από τα πιο όμορφα σημεία της κατ’εμέ και να περάσετε αρκετό χρόνο εκεί. Αναφέρομαι στους δύο μεγαλύτερους χώρους πρασίνου της, το Πάρκο Πόλης (ή Városliget) και το Νησί της Μαργαρίτας. Θεωρώ ότι αξίζουν ειδικής μνείας, αφού με το ποδήλατο μπορείτε να τα εξερευνήσετε από άκρη σε άκρη. Το πρώτο είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό πάρκο, αφού περιλαμβάνει στα όρια του από ζωολογικό κήπο μέχρι κάστρο, και αποτελεί ιδανικό προορισμό για να ξεκουραστείτε πριν συνεχίσετε την εξόρμηση σας (tip : δοκιμάστε την φρέσκια λεμονάδα στο καφέ που βρίσκεται στην λίμνη).

20140611_131927_compressed
Για να φτάσουμε στο Νησί της Μαργαρίτας θα ακολουθήσουμε μια διαδρομή δίπλα από τον Δούναβη περνώντας από το χαρακτηριστικό Κοινοβούλιο. Κι αν σας εντυπωσίασε την μέρα, που να το δείτε και την νύχτα. Ενώ το Margitsziget όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι κυριολεκτικά ίσως σαν μια μικρογραφία της Ουγγρικής υπαίθρου. Μικρά παιδιά, οικογένειες, νέοι, τουρίστες βρίσκουν λίγες στιγμές ξενοιασιάς σε έναν τεράστιο χώρο γεμάτο παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις και δεκάδες χρώματα. Είναι τόσο μεγάλο που με τα πόδια θα χρειαστείτε ώρες (και αναπαυτικά παπούτσια) για να καταλάβετε γιατί προσωπικά το έχω σε τόσο μεγάλη εκτίμηση, συνεπώς το ποδήλατο είναι η καλύτερη λύση. Και είναι κι αυτό που μέσω και της τελευταίας από τις λεγόμενες 7 γέφυρες του Δούναβη θα σας οδηγήσει στην Βούδα.

20140621_130933_compressed
Εκτός από το ομώνυμο Κάστρο του Βούδα που προσφέρει την εκπληκτικότερη θέα της πόλης και φιλοξενεί από εκκλησίες μέχρι μούσεια, το έτερον μισό της Βουδαπέστης φιλοξενεί πολλά από τα ιαματικά λουτρά της. Κι αν δεν το γνωρίζατε ήδη, η Ουγγρική πρωτεύουσα θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες λουτροπόλεις της Ευρώπης. Συνεπώς θα πρότεινα ανεπιφύλακτα να παρκάρετε το «όχημα» σας, και να απολαύσετε μια ώρα αναζωογόνησης σε κάποιο από αυτά.

20140610_163932
Και μετά από μια μακρά και πιθανόν κουραστική μέρα, που σίγουρα όμως θα άξιζε, είναι η ώρα να επιστρέψουμε σιγά – σιγά με το ποδήλατο μας, αφού όμως πρώτα κάνουμε μια επίσκεψη και στην σκεπαστή αγορά της Βουδαπέστης, στην οποία μπορεί κανείς να βρει από ρούχα κι αναμνηστικά μέχρι παραδοσιακά Ουγγρικά φαγητά, όπως τις φημισμένες κόκκινες πιπεριές της.

20140610_145300_compressed
Είχα την ευκαιρία να κάνω τα περισσότερα από τα παραπάνω με ποδήλατο όταν επισκέφτηκα την Βουδαπέστη τον Ιούνιο του 2014. Όπως έχω περιγράψει και στα δύο προηγούμενα άρθρα, θεωρώ ότι είναι ένα φανταστικό μέρος που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε μια φορά στην ζωή σας. Μπορεί τα περισσότερα σημεία της να είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμα, όμως πιστεύω ότι είναι ίσως από τις λίγες πόλεις της Ευρώπης που είναι τόσο όμορφες και μπορείς να τις δεις με ένα ποδήλατο. Για αυτό λοιπόν, αν ποτέ βρεθείς εκεί αξιοποίησε το!

One thought on “Η Βουδαπεστη σε 2 ροδες

Leave a comment