Newcastle : Στην πρωτευουσα του βρετανικου βορρα

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις βρεθεί έστω μια φορά στην Μεγάλη Βρετανία ή να μην βρίσκεται στην wish – list σου. Άλλωστε το Λονδίνο είναι μια πόλη που λόγω της πολυπολιτισμικότητας του απευθύνεται κυριολεκτικά σε όλους. Σήμερα όμως θα ταξιδέψουμε πιο βόρεια, σε μια λιγότερο γνωστή μεγαλούπολη, η οποία ωστόσο είναι από τις πιο «ζωντανές» της Γηραιάς Αλβιώνας. Ο λόγος λοιπόν για το Newcastle.

Το Newcastle (ή Newcastle upon Tyne) όπως είναι η πλήρης ονομασία βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος της χώρας, χτισμένο πάνω στις εκβολές του ποταμού Tyne στην Βόρεια Θάλασσα που το χωρίζει σε δύο μέρη. Είναι η 7η πολυπληθέστερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το λιμάνι του είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε κίνηση στο Νησί. Κατά τους περασμένους αιώνες ήταν επίσης ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της βιομηχανικής επανάστασης με την πόλη να επεκτείνεται συνεχώς τόσο σε έκταση και πληθυσμό όσο και σε υποδομές μέχρι και σήμερα. Σε αυτό βέβαια συνετέλεσε και το γεγονός ότι παρά το μέγεθος του, το Newcastle δεν υπέστη σημαντικές ζημιές κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

DSCF1831_compressed
Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το συγκεκριμένο μέρος τον Ιανουάριο του 2015, μια αρκετά σημαντική χρονιά, αφού βρισκόταν ανάμεσα στις πόλεις που θα φιλοξενούσαν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Rugby το φθινόπωρο του ίδιου έτους. Δυστυχώς είχα μόλις κάτι λιγότερο από μια μέρα στην διάθεση μου, χρόνος βέβαια αρκετός να περιπλανηθείς στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Έχε κατά νου όμως ότι η βαριά βρετανική προφορά των κατοίκων του ίσως να σε δυσκολέψει αρκετές φορές, ενώ πολλοί τους αποδίδουν τον τίτλο των επαρχιωτών. Κάτι που μπορεί να έχει μια ελάχιστη δόση αλήθειας, όμως δεν μειώνει την αξία του Newcastle.Ένα θετικό είναι πάντως ότι διαθέτει πολύ καλό σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας με το μετρό να εκτείνεται μέχρι και τις παραθαλάσσιες περιοχές της κομητείας του Tyne & Wear, όπως επίσης και εκτενή σιδηροδρομική η αεροπορική σύνδεση.

DSCF1835_compressed
Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουν εντύπωση στον επισκέπτη του Newcastle είναι η θαυμάσια αρχιτεκτονική των κτηρίων του, στα οποία επικρατούν οι γήινες αποχρώσεις όπως το καφέ, το κεραμιδί και το μπεζ. Τα περισσότερα από αυτά ακολουθούν ένα νεοκλασσικό στυλ που είναι μια ελαφριά παραλλαγή του κλασσικού αγγλοσαξωνικού, και το οποίο αναπτύχθηκε κατά τον 19ο αιώνα. Έτσι σε πολλά σήμεια βλέπουμε επιβλητικά κτήρια, όχι τόσο λόγω του μεγέθους τους αλλά κυρίως λόγω του λεπτομερούς σχεδιασμού τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απουσιάζουν και τα μοντέρνα κτήρια. Ακόμα κι αυτά βέβαια έχουν δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε αποτελούν μια σύγχρονη πινελιά στο τοπίο και όχι μια παραφωνία. Αυτός είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που θεωρείται η ωραιότερη πόλη του βρετανικού βορρά, πιο πάνω από άλλες όπως το Liverpool ή το Manchester.

DSCF1829_compressed
Το meeting point του Newcastle λοιπόν είναι το Grey’s monument, ένα μνημείο ύψους 40 μέτρων αφιερωμένο στον Charles Grey που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από το 1830 εως το 1834. Από εκεί ξεκινάει και η ομώνυμη οδός που έχει την φήμη της ομορφότερης στην πόλη και καταλήγει στον ποταμό Tyne. Και πράγματι, τα βικτοριανά κτήρια και το βασιλικό θέατρο την κάνουν να θυμίζει μια μικρογραφία της λονδρέζικης Regent Street, λόγω και του ελαφρώς καμπυλωτού σχήματος της.

Grey's-Monument-newcastle-upon-tyne
Λίγο πιο δίπλα επίσης ξεκινάει ο πεζόδρομος της Northumberland Street, του πιο δραστήριου ίσως εμπορικού δρόμου με τα δεκάδες μικρά ή μεγάλα μαγαζιά. Άλλωστε το πανεπιστήμιο του Newcastle (το οποίο σε αντίθεση με τα περισσότερα βρετανικά μετράει μόλις 53 χρόνια ζωής με την τωρινή του μορφή), το δημαρχείο και η δημοτική βιβλιοθήκη απέχουν μερικά μόλις μέτρα. Η τελευταία μάλιστα είναι ένα εκπληκτικό γύαλινο κτήριο το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε. Το ίδιο ισχύει και για το μουσείο Hancock που βρίσκεται δίπλα από τον χώρο του πανεπιστημίου και καλύπτει όλα τα γούστα. Περιλαμβάνει δεκάδες εκθέματα από όλο τον κόσμο, με την θεματολογία του να εστιάζει τόσο στην ανθρώπινη όσο και στην φυσική ιστορία. Έτσι μπορείτε να δείτε από γεωλογικά ευρήματα μέχρι αντικείμενα που σχετίζονται με την αρχαία Ελλάδα!

man-walking-in-newcastle-upon-tyne
Η επιβλητική μεταλλική γέφυρα Tyne Bridge είναι αυτή που συνδέει το Newcastle με το προάστιο του Gateshead. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η γέφυρα αυτή περνάει πάνω από ένα μονοπάτι στο οποίο υπήρχε το αμυντικό τείχος που είχε χτίσει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός τον 2ο αιώνα μ.Χ. Μπορεί το Gateshead να μην είναι τίποτα το ιδιαίτερο σαν περιοχή, ωστόσο μια βόλτα είναι απαραίτητη. Μια βόλτα που ξεκινάει μέσα από το υπερσύγχρονο κέντρο εκδηλώσεων Sage Gateshead, ακολουθεί μια επίσκεψη στο κέντρο μοντέρνας τέχνης BALTIC το οποίο στεγάζεται σε ένα κτήριο πραγματικό στολίδι για την περιοχή, και τέλος η κυρτή μεταλλική Millenium Bridge (η οποία σηκώνεται για τα πλοία σχηματίζοντας ένα ωραίο θέαμα) οδηγεί ξανά πίσω.

river-bridge-newcastle
Μια επίσκεψη στο Newcastle κλείνει με μια βόλτα στην Chinatown του. Αυτή ξεκινάει απέναντι από το St. James Park, το γήπεδο της τοπικής ομάδας που αγωνίζεται στην Premier League και διασχίζει την Stowell Street. Σίγουρα δεν έχει το μέγεθος της αντίστοιχης του Λονδίνου ή του Manchester, όμως οι πινακίδες νέον που κυριαρχούν παντού, τα εστιατόρια, τα καταστήματα ρούχων και τα μίνι – καζίνο που απλώνονται στον δρόμο αυτό φέρνουν μια εικόνα Ανατολής στον βρετανικό βορρά.

DSCF1873_compressed
Όπως κατάλαβες μπορεί να μην είναι η πρώτη πόλη που έχεις κατά νου όταν σκέφτεσαι το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως αν έχεις ποτέ την ευκαιρία πέρνα από το Newcastle. Μείνε συντονισμένος γιατί θα ακολουθήσει και δεύτερο αφιέρωμα με τα καλύτερα spots του!

*Ευχαριστώ θερμά την φίλη μου Alexandra Corbu για την συνεργασία της σε αυτό το post μέσα από τον φωτογραφικό φακό της. Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε την δουλειά της στο blog της.

Leave a comment