Καλλιμαρμαρο : Στο σταδιο των Ολυμπιονικων

Πριν κάποιες εβδομάδες, έκανα μια από τις βόλτες που συνηθίζω συχνά – πυκνά να κάνω στο κέντρο της Αθήνας. Αυτή την φορά κινήθηκα γύρω από το Ζάππειο, ώσπου κάποια στιγμή έφτασα και στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ένα μέρος το οποίο μέχρι τότε δεν είχα επισκεφτεί ποτέ, παρ'ότι ζω για περισσότερες από δύο δεκαετίες στην Αθήνα.

Το Παναθηναϊκό Στάδιο λοιπόν, γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο, βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου, απέναντι από την Ηρώδου Αττικού και δίπλα από τον λόφο του Αρδηττού. Συνεπώς είναι εύκολα προσβάσιμο είτε από το μετρό του Συντάγματος είτε από αυτό του Ευαγγελισμού. Μιας και ο καιρός ήταν ιδιαίτερα καλός και η τουριστική περίοδος στην Αθήνα βρισκόταν ακόμα στην αρχή της κι έτσι δεν υπήρχε παρά ελάχιστος κόσμος, αποφάσισα να πληρώσω το εισιτήριο και να ξεκινήσω την περιήγηση μου.

Kallimarmaro

Στην είσοδο του σταδίου δεσπόζουν οι μαρμάρινες στήλες που αναγράφουν τις ημερομηνίες και τους τόπους διεξαγωγής όλων των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και τους προέδρους της ΔΟΕ μέχρι σήμερα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι από εδώ ξεκίνησαν όλα, χάρη στο όραμα του Πιέρ ντε Κουμπερτέν. Ήταν το μακρινό έτος 1896 όταν η Αθήνα και το Καλλιμάρμαρο φιλοξένησαν την 1η Ολυμπιάδα της σύγχρονης εποχής, με την πλειοψηφία των αγωνισμάτων να διεξάγονται εδώ (παρ'ότι πολλά από αυτά στην συνέχεια καταργήθηκαν από το πρόγραμμα). Μάλιστα, ο Αμαρουσιώτης ερασιτέχνης αθλητής Σπύρος Λούης έγραψε ιστορία όταν εισήλθε πρώτος στο στάδιο στο αγώνισμα του αυθεντικού μαραθωνίου.

Kallimarmaro

Περπατώντας λοιπόν στον αγωνιστικό χώρο, μπορώ να πω ότι ένιωθα όλη την μεγαλοπρέπεια που “κουβαλάει” το Καλλιμάρμαρο. Μιλάμε άλλωστε για ένα από τα λίγα στάδια του είδους του που διασώζονται ακέραια και που φιλοξενεί αδιάκοπα σχεδόν εκδηλώσεις εδώ και 120 χρόνια. Αθλητικά γεγονότα όπως οι Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και του 2004, ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο μπάσκετ το 1968 απέναντι στην ΑΕΚ και την Σλάβια Πράγας τον οποίο είχαν παρακολουθήσει δια ζώσης περισσότεροι από 100 χιλιάδες θεατές, η υποδοχή της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004, αλλά και δεκάδες πολιτιστικά δρώμενα έχουν διεξαχθεί στο αρχαιότερο στάδιο της Αθήνας. Εκεί συνειδητοποίησα κιόλας πόσο υποτιμημένος είναι ίσως σαν χώρος και μνημείο από εμάς τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Στο βάθος του σταδίου βρίσκεται και η στοά από την οποία στο παρελθόν οι αθλητές εισέρχονταν στον αγωνιστικό χώρο. Η στοά αυτή είναι προσβάσιμη και μάλιστα περνώντας κάτω από τις κερκίδες οδηγεί στο μουσείο που έχει δημιουργήσει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Το μουσείο αυτό δεν είναι μεγάλο – ουσιαστικά αποτελείται από δύο δωμάτια και μπορεί κανείς να το δει εύκολα σε 15 – 20 λεπτά. Στο πρώτο δωμάτιο (που βρίσκεται στο τέλος της στοάς) υπάρχουν επιγραφές με ορισμένα ιστορικά στοιχεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κυρίως κατά την αρχαιότητα, ενώ στο δεύτερο φιλοξενείται μια μόνιμη έκθεση με τις επίσημες αφίσες και δάδες των σύγχρονων θερινών και χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Αν και πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι λίγο μεγαλύτερο και να περιέχει περισσότερα εκθέματα δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίστοιχο μουσείο στην Αθήνα, σε γενικές γραμμές ωστόσο είναι αρκετά ικανοποιητικό για τις ανάγκες του χώρου.

KallimarmaroKallimarmaro

Πριν αποχωρήσω, είπα να ανέβω και στα “ορεινά” του σταδίου. Η θέα από εκεί είναι αρκετά ωραία, αφού πέρα από μια πανοραμική εικόνα του Καλλιμάρμαρου – που μόνο από εκεί ίσως μπορεί να καταλάβει κανείς εύκολα το μέγεθος του – εκτείνεται μέχρι τον Λυκαβηττό, την Ακρόπολη και τα βουνά της Αττικής. Ειδικά κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα που ο ήλιος δεν είναι τόσο έντονος, είναι από τα highlights της επίσκεψης.

Κλείνοντας, θα έλεγα ότι αν δεν είχατε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Παναθηναϊκό στάδιο μέχρι τώρα, ή ακόμα και να αγωνιστείτε σε αυτό, αξίζει να το κάνετε αφού αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Το εισιτήριο δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό, μόλις 5 ευρώ ή 2.5 το μειωμένο και το ενημερωτικό υλικό που παρέχεται στους επισκέπτες ικανοποιητικό. Αυτό που ενδεχομένως να μην γνωρίζατε είναι ότι μπορείτε κιόλας να τρέξετε στο στάδιο καθημερινά από τις 7:30 μέχρι τις 9:00, προσκομίζοντας απλά μια αίτηση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s