How to : Γινε master στις ξενες γλωσσες

Το ξέρατε άραγε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 7.000 χιλιάδες γνωστές γλώσσες στον κόσμο; Άλλες ομιλούμενες από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, κι άλλες από μερικές δεκάδες μόλις. Μπορεί να είναι εύκολο να μάθεις την ιστορία ή τον πολιτισμό μιας χώρας, όμως η γλώσσα της θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια. Ευτυχώς όμως σήμερα είναι πιο εύκολο από πότε να γίνεις master στα Ισπανικά, στα Γερμανικά, στα Αραβικά ή σε όποια κύρια γλώσσα μπορείς να φανταστείς μέσω του internet!

Duolingo

To Duolingo είναι ίσως η πιο διαδεδομένη εφαρμογή εκμάθησης ξένων γλωσσών για υπολογιστές και κινητά. Δημιουργήθηκε από τους χρήστες του για τους χρήστες του. Με άλλα λόγια, οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στο να δημιουργηθούν μαθήματα της γλώσσας του για ξένους.

Duolingo

Πηγή

Αυτή την στιγμή (Νοέμβριος 2016) υπάρχουν διαθέσιμες συνολικά 21 γλώσσες για να μάθει κάποιος, αρκεί να ξέρει Αγγλικά. Από τις πιο διαδεδομένες όπως Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά μέχρι και πιο ασυνήθιστες όπως τα Ουαλικά, τα Βιετναμέζικα ή και η Εσπεράντο, την φανταστική τεχνητή γλώσσα που έχει επινοήσει ο Ludwik Zamenhof. Τα μαθήματα χωρίζονται σε κατηγορίες (ρήματα, επίθετα, ουσιαστικά, συντακτικό κτλ.) με αυξανόμενο δείκτη δυσκολίας, και καλύπτουν αρκετές διαφορετικές κατηγορίες μαθησιακών μεθόδων. Μάλιστα ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μέχρι και πόσα λεπτά την ημέρα είναι διατεθειμένος να αφιερώσει, καθώς και να ξεκινήσει από πιο ανώτερο επίπεδο αν έχει ήδη μια εξοικείωση με την γλώσσα.

Skype

Μια μέθοδος που τα τελευταία χρόνια κερδίζει πολλούς θαυμαστές είναι και τα μαθήματα μέσω Skype. Το μεγάλο ατού της επιλογής αυτής είναι η δυνατότητα να μάθει κάποιος από φυσικούς ομιλητές της εκάστοτε γλώσσας, στους οποίους μπορεί να απευθύνεται και όποτε έχει απορίες ή να τον βοηθούν με συμβουλές, υποδείξεις και διορθώσεις. Συν το γεγονός ότι δεν υπάρχει περιορισμός στις διαθέσιμες γλώσσες. Φτάνει μόνο να βρεις κάποιον με όρεξη και μεράκι να γίνει ο προσωπικός σου καθηγητής.

Skype call

Πηγή

Το σημαντικότερο ωστόσο στοιχείο είναι ότι πολλές φορές τα μαθήματα αυτά είναι “ανταλλακτικά”. Δηλαδή πέρα από το να μαθαίνεις από κάποιον δωρεάν μια ξένη γλώσσα, του διδάσκεις κι εσύ την μητρική σου γλώσσα. Μπορεί αυτό σε πρώτη σκέψη να ακούγεται χρονοβόρο και κουραστικό, όμως μάλλον δεν είναι καθόλου έτσι. Κι αυτό γιατί μέσω αυτής της αλληλεπίδρασης δημιουργείται μια πιο στενή σχέση με το άτομο αυτό, αποκτάς έναν φίλο από μια άλλη χώρα με τον οποίο μπορείτε να συζητάτε και εκτός μαθημάτων και νιώθεις ίσως την ευχαρίστηση αυτή όταν μαθαίνεις σε κάποιον ξένο την ίδια σου την γλώσσα.
Μερικές ιστοσελίδες στις οποίες μπορεί να έρθει κανείς σε επαφή με τέτοια άτομα είναι το Language Exchanges, το Italki (που παρέχει την δυνατότητα μαθημάτων και με επαγγελματίες καθηγητές) και φυσικά τα διάφορα groups στο Facebook.

Hellotalk

Σκέψου τώρα κάτι που συνδυάζει και τις δύο παραπάνω μεθόδους. Με αυτόν τον τρόπο γεννήθηκε το Hellotalk. Τι είναι αυτό; Είναι μια εφαρμογή για smartphones μέσω της οποίας μπορείς να εξασκήσεις μια ξένη γλώσσα μέσω της επικοινωνίας με άλλους χρήστες. Με πάνω από 100 διαθέσιμες γλώσσες το σίγουρο είναι ότι δεν θα το βαρεθείς ποτέ ίσως. Πόσο μάλλον από την στιγμή που τα “μαθήματα” αυτά γίνονται μέσω chat ουσιαστικά. Συνομιλείς δηλαδή με κάποιο άλλο μέλος της κοινότητας για 5 λεπτά ή 500 χαρακτήρες στην γλώσσα του, και μέσω φωνητικών μηνυμάτων, και αυτός σε καθοδηγεί κατάλληλα. Στην συνέχεια επιλέγεις να συνεχίσεις με μια άλλη γλώσσα, για όσο θες. Μια πρωτοποριακή ιδέα αν μη τι άλλο, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των νέων σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες ασχολείται σε καθημερινή σχεδόν βάση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι κάτοχος κάποιας συσκευής smartphone.

Hellotalk

Πηγή

Διαθέσιμο για λειτουργικά συστήματα Android και iOS.

 

Δεν σου φτάνουν αυτοί οι τρόποι και θες να εξερευνήσεις κι άλλους; Προτιμάς πιο πατροπαράδοτους μήπως; Stay tuned γιατί θα ακολουθήσει και 2ο μέρος. Μέχρι τότε, μπορείς να αφήσεις ένα σχόλιο αν ξέρεις κάποιο άλλο online εργαλείο.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας : www.friendshipcircle.org

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s