Στο νησακι Comino της Μαλτας

Το ξέρατε ότι η Μάλτα στη πραγματικότητα δεν αποτελείται από ένα μόνο κατοικημένο νησί, αλλά περισσότερα; Πέρα λοιπόν από το κεντρικό και μεγαλύτερο νησί, την Μάλτα, υπάρχουν και δύο μικρότερα : το Gozo και το Comino. Και μπορεί να είναι πιο αραιοκατοικημένα και λιγότερο ανεπτυγμένα, ωστόσο αποτελούν πόλο έλξης τόσο για ντόπιους όσο και για τουρίστες. Σήμερα λοιπόν θα δούμε το δεύτερο και μικρότερο εξ αυτών, το συμπαθητικό Comino.

Το νησάκι αυτό λοιπόν βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος της χώρας, μεταξύ Μάλτας και Gozo. Αφού πάρουμε το καραβάκι από την Mellieha, μετά από 20 λεπτά περίπου φτάνουμε στο γνωστό Blue Lagoon. Θα το καταλάβετε εύκολα μιας και είναι ένας μικρός κόλπος που σχηματίζεται από το Comino και την βραχονησίδα Cominotto ο οποίος το καλοκαίρι ειδικότερα είναι γεμάτος από γιοτ, σκάφη εκδρομών ή ταχύπλοα. Ο κόλπος αυτός συγκεντρώνει και την πλειοψηφία των επισκεπτών του νησιού. Τα καθαρά και κρυστάλλινα νερά του και το ειδυλλιακό τοπίο αποτελούν έναν πολύ καλό λόγο για να απολαύσει κανείς το μπάνιο του σε μία από τις καλύτερες παραλίες της Μάλτας.

Comino from the sea

Στον δρόμο για το Comino

Ωστόσο θα πρέπει να έχετε υπόψη σας δύο πράγματα : αφ'ενός είναι μια βραχώδης και στενή ακτή οπότε θα χρειαστείτε λίγη τύχη για να βρείτε κάποιο καλό σημείο να καθίσετε (για αμμώδες σημείο ούτε λόγος να γίνεται σχεδόν), και αφ'ετέρου είναι εκτεθειμένη στον ήλιο και συνεπώς θα ήταν χρήσιμο να έχετε μαζί σας καπέλο, γυαλιά ηλίου και νερό. Εξάλλου πέρα από 2-3 καντίνες δεν υπάρχει άλλο μέρος για να αγοράσετε κάποιο σνακ ή γεύμα.

Blue Lagoon

Το Blue Lagoon τον Μάιο

20160819_131251_compressed

Και τον Αύγουστο

Το Comino όμως προσφέρεται και για πεζοπορία. Για αυτό λοιπόν εφοδιαστείτε και με ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και ξεκινήστε. Την πρώτη φορά που το επισκέφτηκα έφτασα μέχρι την μία άκρη του νησιού περίπου, που βρίσκεται ο πύργος Saint Mary's. Πρόκειται για έναν πύργο που χτίστηκε τον 17ο αιώνα από τους Ιππότες της Μάλτας και χρησίμευε σαν παρατηρητήριο επιθέσεων εχθρών ή πειρατών, και αργότερα σαν φυλακή. Προσφέρει πολύ ωραία θέα τόσο στην Μάλτα όσο και στο Gozo. Μάλιστα εκεί γυρίστηκε και η ταινία Ο Κόμης Μόντε Κρίστο.

Bay in Comino

13350979_10208291453716713_268224578_o_compressed

Διάλειμμα για ξεκούραση έξω από τον πύργο Saint Mary's

Συνεχίζοντας προς τα ενδότερα, μπορείτε να δείτε και άλλα κτίσματα όπως μια εγκαταλελειμμένη πυροβολαρχία, ένα κτίσμα κοντά στον πύργο που χρησίμευε σαν νοσοκομείο για τα θύματα χολέρας, αλλά και το Comino hotel. Το τελευταίο βρίσκεται μεταξύ των παραλιών San Niklaw και Santa Marija, που είναι μια καλή λύση και για όσους θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία του Blue Lagoon.

20160819_112533

O κόλπος Santa Marija και το Comino Hotel στα δεξιά

Συνήθως κατά την επιστροφή τα καραβάκια περνούν και από τις μικρές σπηλιές και κόλπους που βρίσκονται προς την μεριά του νησιού που είναι και ο πύργος Saint Mary's. Προσωπικά δεν βρήκα κάτι πολύ ενδιαφέρον σε αυτή την παράκαμψη. Πάντως αν σας αρέσει η περιπέτεια και ειδικά οι καταδύσεις, θα πρότεινα να πάτε από τον κόλπο Santa Marija. Εκεί μπορείτε να νοικιάσετε καταδυτικό εξοπλισμό και είτε μόνοι σας είτε με την συνοδεία κάποιου εκπαιδευτή να βουτήξετε στο μέρος αυτό και να δείτε από κοντά τις εντυπωσιακές παρακείμενες σπηλιές.

Comino σπηλιά
Πριν λοιπόν επισκεφτείτε το Comino, ας δώσουμε και μερικά tips :

  • Το κόστος για το καραβάκι είναι 10 ευρώ μετ'επιστροφής. Μπορείτε να το πάρετε είτε από το Ramla Bay είτε από το λιμάνι της Cirkewwa (προτείνεται). Τα πρώτα ξεκινάνε κατά τις 8:30-9:00 το πρωί και τελειώνουν γύρω στις 18:00-18:30. Ανάλογα με την εταιρεία που θα επιλέξετε η συχνότητα δρομολογίων είναι 30 λεπτά (τις ώρες αιχμής) ή 1 ώρα. Πιστεύω για μια επίσκεψη στο Comino με μικρή περιήγηση θα καθίσετε 3 με 4 ώρες.
  • Μια καλή πρόταση αν θέλετε να δείτε και κάτι παραπάνω είναι να δηλώσετε συμμετοχή σε κάποιο οργανωμένο tour, που ξεκινάνε από το St Paul's Bay ή την Mellieha. Είναι πιο ακριβά (οι τιμές κυμαίνονται από 13 μέχρι 25 ευρώ το άτομο συνήθως και εξαρτώνται από που θα ξεκινήσετε και τις παροχές εν πλω), αλλά επισκέπτονται και κάνουν στάση σε τουλάχιστον 2-3 παραλίες και καλύπτουν μεγάλο μέρος της ΒΑ πλευράς της Μάλτας και του Comino. To English Rose Cruises είναι μιά από τις καλύτερες επιλογές ίσως.
  • Οι καλύτεροι μήνες για να επισκεφτείτε το Comino είναι ο Ιούνιος και από μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι μέσα Οκτωβρίου. Την πρώτη φορά που πήγα, λίγο πριν τα τέλη Μαϊου, το νερό ήταν ακόμα κρύο για να αντέξει κάποιος παραπάνω από 5-10 λεπτά. Επίσης τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού υπάρχει μεγάλος συνωστισμός, τόσο στην στεριά όσο και στην θάλασσα.

13351005_10208304311278144_1967608232_o_compressed

Άλλη μια φωτό με φόντο το Blue Lagoon. Στο βάθος διακρίνεται και το Gozo.

Σε επόμενο άρθρο θα δούμε και το γραφικό Gozo, μια άλλη πλευρά της Μάλτας. Στο μεταξύ μέχρι τότε μπορείτε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα άρθρα του The Travel Issue για το Νησί των Σταυροφόρων.
20160529_124248_compressed

* Ευχαριστώ τους φίλους Θοδωρή και Corentin για την παραχώρηση 2 φωτογραφιών.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s