Μουσεια του Βατικανου : Μια βουτια στην παγκοσμια ιστορια

Αποτελεί την πιο μικρή χωρά του πλανήτη μας. Κι όμως, το Βατικανό είναι ένα κράτος με ιστορία αιώνων η οποία αποτυπώνεται με εκπληκτικό τρόπο ανάμεσα στα όρια που το χωρίζουν από την Ρώμη, την Αιώνια Πόλη που το περιβάλλει. Έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ενός εκ των εκπληκτικότερων συμπλεγμάτων μουσείων του κόσμου, αν όχι το πιο εκπληκτικό, των Μουσείων του Βατικανού. Πάμε να τα δούμε λοιπόν.

Τα Μουσεία του Βατικανού θεωρείται ότι ιδρύθηκαν το 1506, και δέχονται περισσότερους από 6 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Ουσιαστικά πρόκειται για πολλά διαφορετικά μουσεία, τα οποία στεγάζονται σε κοινό χώρο και αποτελούν το ένα συνέχεια του άλλου. Ακόμα κι αν ο Άγιος Πέτρος είναι πιθανότατα το πιο γνωστό αξιοθέατο του Βατικανού, πιστεύω ότι θα ήταν παράλειψη για τον επισκέπτη της Ρώμης να μην περάσει κι από αυτά. Εξάλλου το γεγονός ότι η πρόσβαση από το ένα στο άλλο είναι αρκετά εύκολη, αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για όποιον θέλει να δει τους θησαυρούς τους από κοντά.

20160616_095652

Άποψη της Ρώμης μέσα από τα Μουσεία

Συνολικά υπάρχουν 54 εκθεσιακοί χώροι, αριθμός που φαντάζει αρκετά μεγάλος προκειμένου να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Για αυτό άλλωστε θα πρέπει να είστε οπλισμένοι με υπομονή και θέληση. Μια τέτοια συλλογή εκθεμάτων αξίζει αρκετό χρόνο, και για αυτό θα έλεγα ότι κάποιος πρέπει να αφιερώσει τουλάχιστον 3-4 ώρες για να δει το μεγαλύτερο μέρος της. Κάθε αντικείμενο έχει την δικιά του ιστορία τόσο σχετικά με την δημιουργία του όσο και με την χρήση του και συνεπώς θα ήταν κρίμα να προσπερνάτε πολλά από αυτά ή να σπαταλάτε σημαντικό χρόνο από την επίσκεψη σας μόνο και μόνο για να βγάζετε φωτογραφίες. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα μουσεία είναι κι αυτά ένα “σχολείο”, πόσο μάλλον στο Βατικανό που περιλαμβάνουν πινακοθήκες, αίθουσες με αιγυπτιακά εκθέματα, εκθέματα της ελληνιστικής εποχής, κλασσικής και μοντέρνας τέχνης, νομισματικό μουσείο, αίθουσα χαρτών και πολλά άλλα.

20160616_085842

Οι κήποι των Μουσείων και στο βάθος ο Άγιος Πέτρος

Όπως αναφέραμε, το γεγονός ότι υπάρχει μια συνέχεια στην δομή των Μουσείων, προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να περάσετε από πολλές και ποικίλου περιεχομένου αίθουσες. Οι αρχικές πάντως θεωρώ ότι αξίζουν χρόνο, και οι λάτρεις της ιστορία θα ενθουσιαστούν όσο κι εγώ. Κι αυτό γιατί οι συλλογές τους είναι αφιερωμένες σε μια πληθώρα πολιτισμών της προϊστορικής και αρχαίας εποχής. Έχει ενδιαφέρον να θαυμάσει κανείς την λεπτομέρεια των δημιουργών της Ρωμαϊκής τέχνης, κυρίως όσον αφορά τα γλυπτά ή τα περίφημα μωσαϊκά, πολλά εκ των οποίων εκτίθενται στις αίθουσες του Museo pio Clementino. Εκτός από τον Ρωμαϊκό πολιτισμό που είχε επικρατήσει τότε στην περιοχή, είναι έντονο και το ελληνικό στοιχείο. Τόσο από τις αρχαίες ελληνικές αποικίες της Ιταλίας, όσο και από τον ίδιο τον ελλαδικό χώρο. Αξιοπρόσεκτα όμως περισσότερο είναι ίσως τα εκθέματα που προέρχονται από την αρχαία Αίγυπτο, την περιοχή της Μεσοποταμίας ή την Μέση Ανατολή.

20160616_093008

Γλυπτά της Αθηνάς και της Αφροδίτης

Εκείνο όμως που κάνει τα Μουσεία του Βατικανού ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως στο είδος τους, είναι η πραγματικά εκπληκτική συλλογή τους από έργα καλλιτεχνών της Αναγέννησης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η περίοδος αυτή ξεκίνησε από την Ιταλία με κύριους εκφραστές τους εγχώριους καλλιτέχνες. Στα διαμερίσματα του Βοργία (Appartamento Borgia) εκτίθενται ορισμένες τοιχογραφίες του Pinturicchio και των μαθητών του, όπως αντίστοιχα και στα δωμάτια του Ραφαήλ (Stanze di Raffaello) με το περίφημο έργο Η Σχολή των Αθηνών. Στην διαδρομή μάλιστα προς τα εκεί, ο επισκέπτης περνάει από μερικές ακόμα ενδιαφέρουσες αίθουσες. Πιο χαρακτηριστικές είναι η Galleria degli Arazzi που φιλοξενεί μοναδικές ταπετσαρίες (με σκηνές κυρίως από την χριστιανική ιστορία) με τρομερή έμφαση στην λεπτομέρεια και η Galleria delle Carte Geografiche στους τοίχους της οποίας απεικονίζονται όλες οι επαρχίες της Ιταλίας της Αναγέννησης.

20160616_121004

Η Σχολή των Αθηνών

20160616_113654

Ταπετσαρία που αναπαριστά την στιγμή της Ανάστασης του Χριστού

Ο πιο γνωστός χώρος ωστόσο των Μουσείων, φυσικά και είναι η πασίγνωστη Cappella Sistina. Θυμάμαι χαρακτηριστικά το δέος και τον θαυμασμό που ένιωσα όταν βρέθηκα σε αυτό το μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Και μπορεί οι ορδές τουριστών που συρρέουν να δυσκολεύουν ελαφρώς την παραμονή εκεί, αλλά αυτό δεν μπορεί σχεδόν καθόλου να μειώσει την όλη εμπειρία. Δεν θυμάμαι ποτέ στην ζωή μου να έχω εντυπωσιαστεί τόσο με τοιχογραφίες, όσο με αυτές που φιλοξενούνται στην οροφή του παρεκκλησίου και αποτελούν δημιούργημα του Μιχαήλ Άγγελου. Απεικονίζουν σκηνές από την Γένεση όπως περιγράφεται στην Βίβλο, και στο κέντρο δεσπόζει και η ευρέως γνωστή δημιουργία του Αδάμ από τον Θεό. Ο Μιχαήλ Άγγελος είχε φροντίσει να αφήσει ένα εντυπωσιακό πραγματικά έργο ζωής, το οποίο συνοδεύουν και μερικές ακόμα τοιχογραφίες σημαντικών δημιουργών όπως ο Sandro Botticelli και ο Pietro Perugino. Οι φωτογραφίες στην Cappella Sistina απαγορεύονται, όμως είναι από τις στιγμές που έτσι κι αλλιώς το μεγαλείο του καλλιτέχνη δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε μια κάμερα.

20160616_131324

Για το τέλος αφήνω την Πινακοθήκη (Pinacoteca), που φιλοξενεί μεταξύ άλλων έργα του Leonardo da Vinci και του Caravaggio και είναι ίσως από τις καλύτερες πινακοθήκες στην Ευρώπη με έργα των μέσων την προηγούμενης χιλιετίας και το Museo Missionari Etnologico και εκθέματα από διάφορα μέρη του κόσμου. Φυσικά για εκείνους που δεν μπορούν χωρίς αναμνηστικά, υπάρχουν και τα σχετικά μαγαζιά με μεγάλη ποικιλία μάλιστα.

20160616_101652

Η Sala Rotonda με τα τεράστια αγάλματα

Τα Μουσεία του Βατικανού είναι ένα must για τους επίδοξους εξερευνητές της Ιταλικής πρωτεύουσας. Δεκάδες αιώνες Ρωμαϊκής, Χριστιανικής και όχι μόνο ιστορίας συγκεντρώνονται σε έναν θαυμάσιο χώρο. Σίγουρα αξίζει να αφιερώσετε συνεπώς κάτι λιγότερο από μισή ημέρα ώστε να απολαύσετε από κοντά μια μοναδική συλλογή.

20160616_105616

Σαρκοφάγος από την αρχαιοαιγυπτιακή συλλογή των Μουσείων

* Τα Μουσεία λειτουργούν Δευτέρα έως Σάββατο, και την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, από τις 9:00 μέχρι τις 18:00 με τελευταία δυνατή είσοδο στις 16:00. Η καλύτερη ώρα ωστόσο να μπείτε είναι μεταξύ 9:00 και 10:00, ώστε να γλιτώσετε όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες και γκρουπ.

** Η απλή είσοδος κοστίζει 16 ευρώ, ή 8 το μειωμένο εισιτήριο. Τιμή αρκετά λογική για την ποιότητα και την ποσότητα που προσφέρεται. Καλό θα ήταν βέβαια να κάνετε ηλεκτρονική κράτηση. Έχει επιβάρυνση 4 ευρώ/εισιτήριο, όμως γλιτώνετε την ουρά στην είσοδο που τις περισσότερες φορές ξεπερνάει την μία – μιάμιση ώρα.

*** Μιας και το σύμπλεγμα είναι μεγάλο και ο κόσμος αρκετός, με την μετακίνηση στις μικρότερες αίθουσες συχνά να γίνεται δύσκολη, θα ήταν χρήσιμη μια μικρή μελέτη πριν την επίσκεψη σχετικά με τα εκθέματα. Εμένα τουλάχιστον με βοήθησε στα σημεία που δεν κατάφερα να δω πολλά ή δεν μπόρεσα να αφιερώσω αρκετό χρόνο.

20160616_114628

Η Αίθουσα των Χαρτών

20160616_101854

Χάλκινο άγαλμα του Ηρακλή, προερχόμενο από την Αρχαία Πομπηία

Advertisements

One thought on “Μουσεια του Βατικανου : Μια βουτια στην παγκοσμια ιστορια

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s