Ενα γραφικο ψαροχωρι που το ‘λεγαν Marsaxlokk

Σε μια χώρα όπως η Μάλτα που βρίσκεται στην μέση ακριβώς της Μεσογείου, είναι φυσικό η θάλασσα να έχει την τιμητική της. Δεκάδες πανέμορφα χωριά και τοπία δίπλα στο κύμα, που σε συνδυασμό με το ντόπιο ανθρώπινο και φυσικό στοιχείο συνθέτουν ορισμένα εκπληκτικά σκηνικά. Ένα από αυτά λαμβάνει χώρα στην Marsaxlokk, το πιο εντυπωσιακό ψαροχώρι του νησιού και ένα από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα του.

Η Marsaxlokk είναι κτισμένη στην νότια πλευρά της Μάλτας (ή ανατολική όπως κοιτάς τον χάρτη) και είναι συνήθως από τα πρώτα μέρη που πιάνει το μάτι του επισκέπτη όταν προσεγγίζει το νησί με το αεροπλάνο, σε μια προσγείωση που όντως κόβει την ανάσα. Το όνομα της μεταφράζεται ως “νοτιοανατολικό λιμάνι”, προφανώς λόγω της ιδιότητας και της τοποθεσίας της. Το γεγονός ότι είναι ελαφρώς απομακρυσμένη για τα δεδομένα της χώρας από το κέντρο της και την πρωτεύουσα Valletta, δημιουργεί ίσως την αίσθηση ότι πρόκειται για μια αρκετά διαφορετική πόλη σε σχέση με αρκετές άλλες στην Μάλτα.

marsaxlokk

Αν ρωτήσεις οποιονδήποτε κάτοικο του χωριού και της Μάλτας ποιο είναι το πιο χαρακτηριστικό σημείο της Marsaxlokk, θα σου πει φυσικά το λιμάνι της. Ένας πανέμορφος κόλπος, στον οποίο στοιβάζονται οι παραδοσιακές πολύχρωμες βάρκες luzzu, που μόνο στο νησί αυτό θα δει κανείς. Το μπλε με λίγες κόκκινες και κίτρινες πινελιές είναι το χρώμα που επικρατεί σε αυτές. Αν τις παρατηρήσετε θα δείτε κιόλας ότι στην πλώρη είναι ζωγραφισμένα δύο μάτια, που θεωρείται ότι προστατεύουν τους ιδιοκτήτες τους. Άλλωστε μεγάλο μέρος της αλιείας της χώρας προέρχεται από τους ψαράδες που δραστηριοποιούνται εδώ. Αν είστε τυχεροί μάλιστα μπορεί να τους πετύχετε την ώρα που βγάζουν την ψαριά τους.

marsaxlokk

Όπως και σε όλα τα υπόλοιπα χωριά και πόλεις της νοτιότερης χώρας της Ευρώπης, τα σπίτια με τα στενά, κλειστά και χρωματιστά μπαλκόνια είναι από τα πρώτα που συναντάει όποιος έρθει. Βέβαια όπως ανέφερα πιο πριν, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του νησιού οι ρυθμοί της ζωής εδώ πέρα είναι πιο χαλαροί και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις σπίτια τα οποία έχουν κτιστεί μόλις τα τελευταία 15 – 20 χρόνια. Αυτό όμως έχει βοηθήσει στο να διατηρήσει και τον χαρακτήρα της. Έχοντας ήδη επισκεφτεί αρκετά μέρη στην Μάλτα, μπορώ να πω με μεγάλη σιγουριά ότι η Marsaxlokk είναι ίσως το καλύτερο μέρος για εκείνους που θέλουν να περπατήσουν δίπλα από την θάλασσα.

marsaxlokk

Εξάλλου κάθε Κυριακή λαμβάνει χώρα κατά μήκος της προκυμαίας και η εβδομαδιαία χωρά. Φρέσκα ψάρια κατ’ευθείαν από την θάλασσα, παραδοσιακά μαλτέζικα τρόφιμα και γλυκά αλλά και διάφορα κοσμήματα ή είδη σπιτιού είναι μερικά από τα είδη που βρίσκονται πάνω στους πάγκους. Έτσι πλήθος ντόπιων αλλά και ξένων συρρέουν σε μια από τις πιο γνωστές αγορές της Μάλτας. Θα έλεγα βέβαια ότι δεν αξίζει τόσο σαν αγορά (αφού θυμίζει τις δικές μας «λαϊκές» σε μεγάλο βαθμό, στο πιο τουριστικό τους), αλλά για το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία και είναι ένα γεγονός που λίγες φορές συναντάς στο εξωτερικό. Άλλωστε έχει ενδιαφέρον να δει κανείς για λίγες ώρες πως περνάνε τις Κυριακές τους οι Μαλτέζοι, ερχόμενοι από κάθε γωνία του νησιού.

marsaxlokk

Κατά μήκος της προκυμαίας ωστόσο είναι αραδιασμένα και τα δεκάδες εστιατόρια και καφέ, που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες που θέλουν να γευτούν φρέσκο ψάρι, κι όχι μόνο. Θέλει ωστόσο υπομονή και καλό ψάξιμο, καθώς ειδικά τις Κυριακές και τους θερινούς μήνες είσαι τυχερός αν καταφέρεις να βρεις τραπέζι αμέσως σε κάποιο αξιόλογο. Το Tartarun Fish Restaurant και το Roots Restaurant είναι δύο από τα καλύτερα που θα βρείτε. Πέρα απο ποικιλίες ψαριών στην σχάρα ή το τηγάνι (φαγκριά, μπαρμπούνια, λαβράκια και άλλα), τα περισσότερα εστιατόρια σερβίρουν ιδιαίτερες και νόστιμες μερίδες με θαλασσινά. Άλλωστε βρισκόμαστε σε νησί, και μην ξεχνάμε ότι σαν λαός οι Έλληνες πάντα είχαμε μια αδυναμία στο ψάρι.

marsaxlokk

Τέλος, να σημειώσω ότι σε κοντινή απόσταση από την Marsaxlokk υπάρχει και μία από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, η St. Peter's Pool. Ακόμα δεν έχω καταφέρει να βρεθώ, όμως οι μαρτυρίες όσων την έχουν επισκεφτεί κάνουν λόγο για μια παραλία που ναι μεν είναι βραχώδης, όμως όπως δηλώνει και το όνομα της αποτελεί μια θαλάσσια “πισίνα” με πεντακάθαρα νερά, μακριά από την πολυκοσμία που παρατηρείται σε άλλες ακτές της Μάλτας.

marsaxlokk

Πηγή

Ένα μέρος λοιπόν η Marsaxlokk που σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας όταν βρεθείτε στο νησί των Σταυροφόρων. Αν είστε τυχεροί μάλιστα και βρεθείτε μέσα στην άνοιξη, όπως ευτυχώς είχα την ευκαιρία, θα την απολαύσετε ακόμα καλύτερα. Δίχως τις μεγάλες ορδές τουριστών και με ιδανικές καιρικές συνθήκες, όπως της αξίζει για να αναδειχθεί.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s