Ταξιδευοντας με ενα βιβλιο…

Πολλοί λένε ότι ο δεύτερος καλύτερος τρόπος για να ταξιδέψεις είναι μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Πόσες είναι άραγε οι φορές που διαβάζοντας ένα από αυτά νιώθουμε να βρισκόμαστε για λίγο στην θέση των πρωταγωνιστών ή του αφηγητή, σε κάποιο μακρινό μέρος ή κατάσταση που ζηλεύουμε. Και επειδή όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν ζούμε στην ψηφιακή εποχή, ο γραπτός λόγος δεν θα εκλείψει, ας δούμε μερικά από τα πιο “ταξιδιάρικα” βιβλία για την βιβλιοθήκη σου.

Ημερολόγια Μοτοσικλέτας

Οι περισσότεροι πιθανότατα γνωρίζετε την ταινία που αφηγείται ένα μέρος της ζωής του Che Guevara. Ωστόσο αυτή είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, που έχει αφηγηθεί ο ίδιος ο Αργεντίνος επαναστάτης. Στο συγκεκριμένο αυτοβιογραφικό ημερολόγιο, ο Che περιγράφει το ταξίδι που έκανε μαζί με έναν φίλο του και τις μηχανές τους στην Λατινική Αμερική. Δεν είναι ένας ταξιδιωτικός οδηγός των χωρών αυτών, αλλά μια αφήγηση το πως αντιμετώπιζαν την ζωή οι άνθρωποι σε αυτές τις πολιτείες, που μέσα από τις σημειώσεις του Guevara σίγουρα μπορεί κανεις να δει πολλά.

Ταξιδεύοντας (σειρά αφηγημάτων)

Είναι από τους πιο πολυδιαβασμένους Έλληνες λογοτέχνες. Ο λόγος για τον Νίκο Καζαντζάκη, έναν πραγματικά χαρισματικό συγγραφέα. Ανάμεσα στο έργο που μας έχει αφήσει, περιλαμβάνεται και μια σειρά αφηγήσεων από τα ταξίδια του. Ρωσία, Ισπανία, Ιαπωνία και Κίνα είναι μόνο μερικές από τις χώρες που επισκέφτηκε στην διάρκεια της ζωής του και αποφάσισε να καταγράψει τις εμπειρίες του. Αν λοιπόν δεν έχεις διαβάσει μέχρι τώρα την σειρά αυτή των διηγήσεων του, τότε είναι καιρός να το κάνεις.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά ρεπορτάζ (A book of traveller's tales)

Για τους λάτρεις της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, ο Eric Newby είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες με πλήθος μοναδικών έργων. Μια ανθολογία ταξιδιωτικών αφηγήσεων που έχει συγκεντρώσει από την αρχαιότητα μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα, από απλούς θαλασσοπόρους και εμπόρους μέχρι συγγραφείς όπως ο Τσέχοφ κι ο Στάινμπεκ και βασιλιάδες όπως ο Μ. Αλέξανδρος, με τον Newby να μας ταξιδεύει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Πολλές ιστορίες σε ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσει κανείς.

Στο φως της Ινδίας

Ανέκαθεν η Ινδία ήταν μια χώρα που συναρπάζει. Η χώρα των χρωμάτων, της ποικιλίας σε κάθε έκφραση της ζωής αλλά και των μεγάλων αντιθέσεων. Από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να μην μείνει εντυπωσιασμένος κι ο Μεξικανός νομπελίστας Octavio Paz. Έχοντας περάσει 6 χρόνια σαν πρέσβης στην Ινδία, στο βιβλίο αυτό καταγράφει ορισμένες από τις σκέψεις του και σκιαγραφεί την ιδιαίτερη κοινωνία της την δεκαετία του '60. Παρουσιάζει ενδιαφέρον αφ'ενός το πόσο τον επηρέασε η διαφορά της Ινδίας από τον υπόλοιπο κόσμο, και αφ'ετέρου το πόσο έντονη ήταν και είναι η θρησκευτική επιρροή στην χώρα αυτή.

Ο γύρος του κόσμου σε 80 χώρες

Δεν πρόκειται για άλλον έναν ταξιδιωτικό οδηγό. Είναι μια βιωματική περιπλάνηση σε 80 χώρες, διάσπαρτες και στις 5 ηπείρους του πλανήτη μας. Η συγγραφέας Εύη Δημητριάδου έχει κάνει το πάθος της επάγγελμα, δουλεύοντας σαν ξεναγός. Έχοντας επισκεφτεί δεκάδες χώρες όλα αυτά τα χρόνια, αποφάσισε να συγκεντρώσει τις εμπειρίες της. Ένα από τα πιο αγαπημένα ταξιδιωτικά βιβλία προσωπικά, όχι τόσο για τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που σίγουρα προσφέρει, αλλά κυρίως για την ευκαιρία να δει ο αναγνώστης διαφορετικές κουλτούρες και να κάνει τις δικές του συγκρίσεις.

Το μεγάλο σιδηροδρομικό παζάρι

Ένα σύγγραμμα που πιθανότατα οι περισσότεροι λάτρεις των τρένων θα βρουν ενδιαφέρον. Σίγουρα το να διαβάζεις την εμπειρία ενός σιδηροδρομικού ταξιδιού δεν είναι το ίδιο με το να την ζεις, ωστόσο το βιβλίο αυτό ίσως σου δώσει έναν παραπάνω λόγο για να την βιώσεις. Ο Paul Theroux αφηγείται όλα όσα μπορεί να δει κάποιος σε ένα τέτοιο ταξίδι. Ξεκινώντας από το Λονδίνο και καταλήγοντας στο βάθη της Ασίας, χρησιμοποιώντας μερικά από τα πιο θρυλικά τρένα όπως το Orient Express και ο Υπερσιβηρικός, οι ιστορίες που ακούει, τα ευτράπελα που αντιμετωπίζει και οι άνθρωποι που συναντάει είναι μερικά μόνο από τα γεγονότα που μπορεί να ζήσει κάποιος.

Πέρα από την Αφρική

Τι συμβαίνει όταν μια γυναίκα από την Σκανδιναβία ερωτεύεται την “Μαύρη Ήπειρο”; Αυτή την πραγματική ιστορία αφηγείται η Δανέζα Karen Blixen (υπό το ψευδώνυμο Isak Dinesen) στο βιβλίο αυτό. Η Blixen βρέθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στην Κένυα, από την οποία μαγεύτηκε και αποφάσισε να εγκατασταθεί και να αναλάβει μια φυτεία καφέ. Μπορεί να αναγκάστηκε να επιστρέψει στην πατρίδα της, όμως τα όσα έζησε εκεί της έμειναν βαθιά χαραγμένα. Ένα πολύ καλό βιβλίο (που έγινε και ταινία) το οποίο μεταδίδει με έναν ιδιαίτερα γλαφυρό και ρομαντικό τρόπο εικόνες από αυτή την χαρισματική γωνιά του πλανήτη.

Πηγή φωτογραφίας : Flickr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s