Hostel, Airbnb η Couchsurfing : Τι να επιλεξω;

Οι εναλλακτικές μορφές διαμονής κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Κάποτε ήταν το camping το οποίο συνεχίζει να αποτελεί και σήμερα μια δημοφιλή επιλογή. Σχετικά πρόσφατα όμως έχουν αναδειχθεί ορισμένες καινούριες οικονομικές μόδες, που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία ειδικά στις νεαρές σχετικά ηλικίες. Κι αν η λύση των hostels είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια, αυτές της Airbnb και του couchsurfing μετρούν λίγα χρόνια ζωής. Το The Travel Issue λοιπόν “ζυγίζει” τα τρία τελευταία.

Hostels

Όσοι έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό αρκετές φορές με φίλους ή ακόμα και μόνοι σας, αποκλείεται να μην έχετε μείνει τουλάχιστον σε ένα ταξίδι σας σε κάποιο hostel. Ουσιαστικά πρόκειται για μίνι – ξενοδοχεία, αλλά με τα απολύτως απαραίτητα. Τι εννοούμε; Τα περισσότερα από αυτά δεν διαθέτουν μονόκλινα, δίκλινα ή τρίκλινα δωμάτια ενώ ακόμα κι αν διαθέτουν είναι ελάχιστα. Έτσι συνήθως μένετε σε δωμάτια 4 μέχρι 10 ατόμων (κάποιες φορές μπορεί να είναι και μεγαλύτερα), στο οποίο έχετε το κρεβάτι ή την κουκέτα σας και κάποια ντουλάπα για τα πράγματα σας. Το μπάνιο τις περισσότερες φορές είναι κοινόχρηστο, ενώ πάντα υπάρχει και κάποια κουζίνα για να φτιάξετε καφέ ή τσάι ή να φάτε πρωινό γεύμα σε όσα συμπεριλαμβάνεται στην τιμή. Επίσης όλα διαθέτουν και κάποιον ή κάποιον κοινόχρηστους χώρους με Η/Υ, τηλεόραση, επιτραπέζια κτλ.

be-dream-hostel-barcelona-common-areas-16

Θα μου πεις τώρα γιατί να μείνω κάπου που θα μοιράζομαι τα πάντα με αγνώστους και δεν θα έχω πολλές ανέσεις. Μπορεί όντως να μην χάνεις τα οφέλη ενός ξενοδοχείου, όμως κερδίζεις άλλα. Ποια είναι αυτά; Το κυριότερο θεωρώ ότι είναι η ευκαιρία να γνωρίσεις νέα άτομα από όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνεις σε hostel και να μην ανταλλάξεις έστω και μια κουβέντα ή να συστηθείς με τους συγκατοίκους σου. Σκέψου κιόλας ότι όσο επιφυλακτικός μπορεί να είσαι εσύ απέναντι σε αυτούς άλλο τόσο είναι και αυτοί, οπότε μην ανησυχείς. Επιπλέον αν ταξιδεύεις μόνος, έτσι θα έρθεις σε επαφή με άτομα ώστε να γνωρίσετε το μέρος καλύτερα και να βγείτε για έναν καφέ ή για ένα ποτό μαζί. Και τέλος είναι σούπερ οικονομικά, αν σκεφτείς ότι μπορείς να βρεις σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις άνετα hostel με λιγότερο από 10 ευρώ το βράδυ, στο οποίο ουσιαστικά θα μένεις μόνο για να κοιμάσαι.

 

Airbnb

Θα μπορούσα άραγε να νοικιάζω το σπίτι μου για μερικές μόνο ημέρες αντί για μήνες; Έτσι είναι πιθανόν να σκέφτηκε κάποιος και προέκυψε η ιδέα της Airbnb. Πως λειτουργεί; Ουσιαστικά η Airbnb είναι μια εταιρεία στην οποία ο καθένας έχει την δυνατότητα να καταχωρήσει το κατάλυμα του και να το νοικιάσει. Όπως δηλαδή εσύ μένεις σε κάποιο ξενοδοχείο, έτσι μπορείς να κάνεις κράτηση και σε κάποιο σπίτι για όσο διάστημα θες.

Οι επιλογές που προσφέρει είναι τρεις : είτε να νοικιάσεις ένα δωμάτιο του σπιτιού, είτε ολόκληρο το σπίτι, είτε ένα κοινόχρηστο δωμάτιο (όπως π.χ. στα hostels). Σε όλες τις περιπτώσεις μπορείς να κάνεις χρήση και του μπάνιου και της κουζίνας του σπιτιού (κάποιοι ιδιοκτήτες μόνο μπορεί να χρεώσουν εξτρά αν χρησιμοποιήσεις την κουζίνα για να μαγειρέψεις). Οπότε πολλές φορές είναι καλύτερα από το να μένεις σε ένα ξενοδοχείο, τόσο από οικονομικής απόψεως όσο και από άποψη άνεσης, αφού συνήθως ένα σπίτι έχει πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα από όλα τα άλλα.

airbnb-tacoma

Στην ιστοσελίδα μάλιστα μπορείς να διαβάσεις κριτικές από όσους έχουν διαμείνει στο σπίτι και πλήρη περιγραφή του, ώστε να γνωρίζεις πριν πας τι θα αντιμετωπίσεις. Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες, πάντα θέλουν να γεμίσει θετικές κριτικές το προφίλ τους, συνεπώς θα κάνουν το καλύτερο δυνατό. Είτε θα έχουν ετοιμάσει τα πάντα στην εντέλεια, είτε θα σας προσφέρουν τις δικές τους συμβουλές για την πόλη είτε ακόμα μπορεί και να σας προτείνουν να βγείτε μαζί!

Πιστεύω λοιπόν ότι για όσους είναι διατεθειμένοι να δώσουν κάτι παραπάνω απ'οτι θα έδιναν σε ένα hostel, είναι μια εναλλακτική που δεν θα τους αφήσει παραπονεμένους.

 

Couchsurfing

Αν όχι η δημοφιλέστερη, τότε είναι σίγουρα η πιο ανερχόμενη λύση για τους backpackers και τους νέους. Όπως θα έχεις δει πολλούς να κάνεις ωτοστόπ προκειμένου να βρουν μεταφορικό μέσο, έτσι πολλοί είναι και αυτοί που ψάχνουν κάποιον να τους φιλοξενήσει δωρεάν. Ναι, καλά άκουσες. Μια βόλτα σε πολλές ιστοσελίδες couchsurfing θα φέρει στην οθόνη σου χιλιάδες άτομα από όλο τον κόσμο που είναι διατεθειμένοι να σου προσφέρουν χωρίς αντίτιμο τον καναπέ ή ένα κρεβάτι στο σπίτι τους.

Όλα τα μέλη της κοινότητας αυτής βλέπουν την εμπειρία αυτή ως μια ευκαιρία να κάνουν νέους φίλους έχοντας μια πιο άμεση επαφή μαζί τους. Για αυτό θα δεις ότι πλειοψηφία των συμμετεχόντων είναι κάτω των 25 – 30 ετών. Πολλοί από αυτούς μάλιστα αναγράφουν ξεκάθαρα στο προφίλ τους ότι δεν θέλουν να αντιμετωπίζονται απλά ως ένα μέρος για να κοιμηθείς, αλλά θέλουν να περάσετε χρόνο μαζί και εκτός σπιτιού.

couchsurfingmain

Ναι μεν υπάρχει ο κίνδυνος να πέσεις σε “παράξενο” οικοδεσπότη, όμως αυτό κανονικά δεν θα έπρεπε να σε ανησυχεί καθόλου. Για αυτό άλλωστε κάνεις την έρευνα σου μέχρι να βρεις τον κατάλληλο. Εξάλλου δεν θα είναι μόνο για σένα περίεργο να μείνεις με κάποιον ξένο, οπότε χαλάρωσε, αφού και εκείνοι έχουν βρεθεί στην ίδια θέση με εσένα αρκετές φορές.

 

Έτσι έχουμε και λέμε :

  • Θα επιλέξω hostel γιατί μπορώ να γνωρίσω πολλά άτομα, είναι σαν ξενοδοχείο αλλά με τα απαραίτητα ώστε η διαμονή μου να είναι ικανοποιητική, θα μπορώ να συμμετέχω στις δραστηριότητες που οργανώνουν ή τις εκπτώσεις που παρέχουν.
  • Θα επιλέξω airbnb γιατί θα έχω την άνεση του να μένω σε ένα σπίτι, πολλές φορές μάλιστα μόνος μου, θα δώσω λιγότερα απ'ότι σε ένα ξενοδοχείο, θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και συνήθως θα είναι και πιο ήσυχα.
  • Θα επιλέξω couchsurfing διότι θα μπορέσω να έχω τον προσωπικό μου “οδηγό” στην πόλη, να έχω όλες τις παροχές ενός σπιτιού και να μείνω κάπου χωρίς να πληρώσω τίποτα.

Αν με ρώταγες ποιο από τα τρία θα επέλεγα, θα σου έλεγα το δεύτερο. Και οι τρεις λύσεις όμως είναι ιδανικές και είμαι σίγουρος ότι αν έχεις κάνει σωστή έρευνα λίγες φορές θα βγεις παραπονεμένος. Εσύ έχεις κάποια εμπειρία ή συμβουλή να μοιραστείς μαζί μας;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s