Vilnius : Το διαμαντι της Βαλτικης

Όταν ακούς την λέξη Vilnius, πιθανότατα δεν έχεις στο μυαλό σου μια πόλη που είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες σου να βρεθείς. Ίσως κιόλας λόγω του γεγονότος ότι η Λιθουανία είναι μια μικρή χώρα της Βαλτικής, την οποία οι περισσότεροι τουρίστες αποφεύγουν. Έτσι και η πρωτεύουσα της, που αποτελεί όμως μια από τις ομορφότερες και πιο γραφικές του Ευρωπαϊκού Βορρά.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με λίγη ιστορία και πληροφορίες για την πόλη. Οι πρώτες αναφορές για την ύπαρξη του Vilnius γίνονται τον 14ο αιώνα, εποχή κατά την οποίο το Δουκάτο της Λιθουανίας εκτεινόταν μέχρι και την σημερινή Ουκρανία. Στην διάρκεια των χρόνων πολλοί λαοί πέρασαν από αυτό (Εβραίοι, Ρώσοι, Πολωνοί, Γερμανοί και άλλοι) διαμορφώνοντας έναν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Άλλωστε η χώρα αποτελούσε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι και το 1990, κάτι το οποίο είναι φανερό σε πολλές πτυχές της ζωής. Βέβαια από τότε έχουν γίνει βήματα προόδου, σήμερα αριθμεί κάτι παραπάνω από 500.000 ψυχές και εξελίσσεται συνεχώς.

DSCF1735_compressed

Η πόλη ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο μέρη από τον ποταμό Neris που την διαρρέει. Το νότιο, το οποίο περιλαμβάνει την Παλιά Πόλη καθώς και τα περισσότερα ιστορικά κτήρια και αξιοθέατα, και το βόρειο στο οποίο υπάρχουν κυρίως κατοικίες, γραφεία και άλλα. Αυτό πάντως που θα βρείτε και στα δύο μέρη παντού είναι αναφορές στο μπάσκετ. Άλλωστε όπως λένε χαριτολογώντας και οι ίδιοι οι Λιθουανοί, αποτελεί την δεύτερη θρησκεία τους. Εξ’ου και οι πολλές επιτυχίες που έχουν για το μέγεθος της χώρας.

DSCF1734_compressed

Ένα από τα πρώτα σημεία στα οποία θα βρεθεί κανείς όταν θα φτάσει λοιπόν πλευρά της παγωμένης αυτής πρωτεύουσας, είναι ο Καθεδρικός του Vilnius στην ομώνυμη πλατεία. Ένας ναός με πολύ ωραία διακόσμηση στο εσωτερικό του. Ενδιαφέρον στοιχείο εξάλλου αποτελεί ότι η Λιθουανία αποτελεί το νεότερο κράτος στην Ευρώπη που υιοθέτησε τον Χριστιανισμό σαν επίσημη θρησκεία. Ακριβώς πίσω μάλιστα από τον Καθεδρικό υπάρχει το πρώην βασιλικό παλάτι που αποτελεί μέρος του κάστρου της πόλης, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ο πύργος του Gediminas. Αξίζει σίγουρα μια μίνι επίσκεψη τόσο σε αυτό όσο και στο παρακείμενο Εθνικό Μουσείο.

Και ακριβώς δίπλα είναι που ξεκινάει η Παλιά Πόλη. Από τις καλύτερα διατηρημένες της Ευρώπης, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ανήκει και στην λίστα με τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Με κτήρια που χρονολογούνται την εποχή του Μεσαίωνα, είναι εντυπωσιακό πως αυτή η πόλη καταφέρνει να διατηρεί αναλλοίωτο τον χαρακτήρα της στο πέρασμα των χρόνων, και να συνδυάζει αρμονικά το σύγχρονο με το παραδοσιακό. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται το Προεδρικό Μέγαρο και το Δημαρχείο με την πανέμορφη πλατεία του, τα οποία προσδίδουν έναν αυτοκρατορικό αέρα στην πόλη.

DSCF1731_compressed

Η περιπλάνηση σας κάποια στιγμή θα σας φέρει έξω από τον Γοτθικού ρυθμού ναό της Αγίας Άννας, με το ζωηρό κόκκινο χρώμα. Λέγεται ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης είχε εντυπωσιαστεί τόσο πολύ από αυτόν, που είχε διατάξει να σκάψουν και να τον μεταφέρουν στην Γαλλία! Επίσης στα έγκατα του ναού του Αγίου Πνεύματος υπάρχει ένα αχανές σύστημα λαβυρίνθων στο οποίο έχουν βρεθεί πολλοί τάφοι, με αρκετούς θρύλους να το συνοδεύουν.

DSCF1739_compressed

Ωστόσο το μέρος που δεν πρέπει με την καμία να παραλείψετε είναι η γειτονιά του Užupis. Πρόκειται για μια μποέμ, εναλλακτική περιοχή που έχει αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητη δημοκρατία! Ναι, καλά ακούσατε. Έχει μάλιστα και τον δικό του πρόεδρο και το δικό του σύνταγμα. Ορισμένοι από τους «νόμους» του μάλιστα είναι ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να πεθάνει αλλά αυτό δεν είναι υποχρέωση, ένας σκύλος έχει το δικαίωμα να είναι σκύλος, ο καθένας μπορεί να μην καταλαβαίνει τίποτα και άλλα. Θεωρείται η γειτονιά των καλλιτεχνών αφού σε αυτή έχουν βρει καταφύγιο πολλοί από όλη την χώρα και όχι μόνο, κάτι το οποίο είναι φανερό αφού από το πιο εγκαταλελειμμένο κτήριο μέχρι το πιο αρτίστικ café, τα πάντα έχουν μια πινελιά τέχνης. Οι άνθρωποι μάλιστα εδώ είναι πολύ φιλικοί και μπορούν να σου μιλούν για ώρες.

5690758477_35786acfcf_b

Πηγή

Εξάλλου μπορείτε πάντα να επισκεφτείτε και την άλλη πλευρά του Vilnius, προκειμένου να δείτε τις αντιθέσεις που επικρατούν. Αντιθέσεις μεταξύ σπουδαίου μεσαιωνικού κέντρου και σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, πρώην Σοβιετικής πόλης και μιας που έρχεται όλο και πιο κοντά στην Δύση. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Vilnius κιόλας είναι ότι είναι μια «πράσινη» πόλη, από τις πιο οικολογικές που έχω βρεθεί. Σχεδόν σε κάθε γωνιά υπάρχει ένα πάρκο, είτε μικρό είτε πιο μεγάλο, ενώ οι κάτοικοι χρησιμοποιούν πάρα πολύ τα ΜΜΜ ή το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους. Ακόμα μάλιστα κι όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν αρκετά κοντά ή κάτω από το 0, θα δείτε πολλούς ντόπιους να περνάνε τον χρόνο τους έξω.

DSCF1742_compressed

Το ταξίδι θα θεωρηθεί ολοκληρωμένο βέβαια, μόνο αν δοκιμάσει κανείς και την τοπική κουζίνα που βασίζεται στην πατάτα και το κρέας. Ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα είναι το Cepelinai (προφέρεται «τσεπελένι»), το οποίο είναι πατάτα με γέμιση, συνήθως κιμά ή τυριού και μανιταριών με μυρωδικά. Άλλα γνωστά πιάτα είναι το Koldūnai (το οποίο είναι πιτάκια με διάφορες γεμίσεις, διαδεδομένο γενικότερα στην ανατολικοευρωπαϊκή κουζίνα), το Zrazy που μοιάζει με μπιφτέκι και το vėdarai (λουκάνικο πατάτας, με ή και χωρίς προσθήκη κρέατος). Η Λιθουανική κουζίνα πάντως είναι πλούσια, ειδικά σε πιάτα που περιέχουν λίπος και σούπες, λόγω και του ψυχρού κλίματος.

Κλείνοντας, για τα ψώνια σας υπάρχουν μαγαζιά αλλά και υπαίθριοι πάγκοι με αρκετά παραδοσιακά προϊόντα και όχι μόνο, κυρίως κοντά στην Παλιά Πόλη και κοντά στο Δημαρχείο. Μερικά από αυτά είναι μάλλινα ρούχα και αξεσουάρ και αντικείμενα ξυλογλυπτικής που πραγματικά είναι πολύ ωραία.

DSCF1737_compressed

Αν λοιπόν σας παρουσιαστεί ποτέ η ευκαιρία να τιμήσετε το Vilnius, έστω και λίγες ώρες ή ημέρες, μην διστάσετε. Σίγουρα θα αποζημιωθείτε.

Advertisements

2 thoughts on “Vilnius : Το διαμαντι της Βαλτικης

  1. Πέρασα 5 μήνες εκεί και πραγματικά το λατρεύω! Η ανατολική Ευρώπη έχει τόση ομορφιά!
    Το άρθρο σου θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για έναν μελλοντικό οδηγό για την Λιθουανία 🙂

    Like

    1. Πραγματικά είναι απίστευτη πόλη. Φαντάζομαι ότι θα πέρασες καταπληκτικά όσο καιρό βρισκόσουν εκεί. Έχει τόσα πολλά πράγματα να κάνεις και τόση γαλήνη!

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s