Στο ειδυλλιακο και θρυλικο Trakai της Λιθουανιας

Καταλαμβάνοντας μια έκταση ανάμεσα σε Πολωνία και Σκανδιναβία, οι 3 χώρες της Βαλτικής αποτελούν ίσως ένα από τα «διαμάντια» της Ευρώπης. Τοπία που πραγματικά κόβουν την ανάσα και πυκνά δάση σε συνδυασμό με τις εκατοντάδες λίμνες είναι μερικές μόνο από τις αιτίες για να επισκεφτείτε μια από αυτές, την Λιθουανία. Εκεί που βρίσκεται και η γραφικότατη και γεμάτη ιστορία μικρή πόλη του Trakai.

Οι πρώτες αναφορές για την ύπαρξη του γίνονται το μακρινό 1337. Λίγα χρόνια μετά το Trakai γνώρισε τεράστια ακμή και εξελίχθηκε στην ισχυρότερη ίσως πόλη της Λιθουανίας για αρκετές δεκαετίες. Από τον 16ο αιώνα βέβαια και μετά ακολούθησε μια φθίνουσα πορεία, ωστόσο μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανοικοδομήθηκε σιγά – σιγά και σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς εγχώριους τουριστικούς προορισμούς. Σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι απέχει μόλις 30 λεπτά από την πρωτεύουσα Vilnius.

01-00_trakai_db_djpg-588

Πηγή : travelinbaltics.com

Ωστόσο όχι μόνο δεν μπορεί να θεωρηθεί προάστιο ή πόλη της επικράτειας του Vilnius, αλλά όταν φτάνετε σε αυτό η εντύπωση που σας δίνεται είναι ότι βρίσκεστε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από αυτό. Η διαδρομή προς τα εκεί είναι πολύ όμορφη, αφού θα δείτε εικόνες που στην χώρα μας είναι δύσκολο να βρείτε. Πρόκειται για ένα γαλήνιο μέρος με αρκετά ενδιαφέροντα σημεία στο οποίο η φύση έρχεται σε πρώτο πλάνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ευρύτερη περιοχή του Trakai υπάρχουν συνολικά γύρω στις 200 λίμνες!

20141024_111754_compressed

Στην μέση μιας εξ αυτών βρίσκεται και το ορόσημο της πόλης και ένα από τα πιο διάσημα της Λιθουανίας : το κάστρο του. Ένα κάστρο που διαφέρει από τα περισσότερα χάρη στην εξωτερική του εμφάνιση και είναι ένα από τα 3 της περιοχής. Βλέπετε τα τείχη και οι επάλξεις του δεν ακολουθούν το μοτίβο του γκρί – μαύρου χρώματος, αλλά έχουν έντονες κεραμιδί αποχρώσεις με αποτέλεσμα να ξεχωρίζει από μακριά χάρη σε αυτή του την ιδιαιτερότητα. Η ξύλινη γέφυρα σας οδηγεί από την ακτή στο νησάκι του κάστρου, ενώ τον χειμώνα είναι συνήθως το φαινόμενο η λίμνη Galvė να παγώνει. Όταν όμως δεν συμβαίνει αυτό πλυμμηρίζει από κωπηλάτες, ιστιοπλόους, επισκέπτες σε βάρκες και κύκνους!

DSCF1726_compressed

Το κάστρο ανεγέρθηκε τον 14ο αιώνα από τον Λιθουανό Δούκα Kęstutis. Στο πέρασμα των χρόνων δέχθηκε αρκετές επιθέσεις που οδήγησαν στο να υποστεί σοβαρές ζημιές. Όμως από τον 19ο αιώνα και έπειτα άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης του, μέσω των οποίων απέκτησε και την σημερινή του μορφή που θυμίζει αρκετά την αρχική του. Παρά το γεγονός ότι το εσωτερικό του δεν είναι πολύ μεγάλο, έχει αρκετά πράγματα τα οποία μπορείτε να δείτε. Μεταξύ άλλων έχετε την δυνατότητα να περιηγηθείτε στα δωμάτια του και το παρεκκλήσι. Αν βρεθείτε το καλοκαίρι μάλιστα, στο νησάκι λαμβάνουν χώρα και αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

DSCF1721_compressed

Το Trakai όμως δεν είναι μόνο το κάστρο του. Είναι μια όμορφη πόλη στην οποία νομίζω ότι αξίζει και να καθίσετε σε κάποιο από τα καφέ ή τα μικρά παραδοσιακά εστιατόρια και «ταβερνάκια». Εκεί που θα απολαύσετε ζεστά ροφήματα ή παραδοσιακά πιάτα, πολλά εκ των οποίων βασίζονται στην πατάτα (σε όλες τις μορφές της) και το χοιρινό κρέας. Επίσης υπάρχουν και υπαίθριοι πάγκοι με παραδοσιακά και χειροποίητα προϊόντα και αναμνηστικά του τόπου. Ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να αγοράσετε οπωσδήποτε είναι διακοσμητικά ή μικρά αντικείμενα φτιαγμένα από ξύλο. Ακόμα, ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι υπάρχει μια – μικρή πλέον – τουρκόφωνη μειονότητα της οποίας σπίτια και την συναγωγή φιλοξενεί η πόλη.

DSCF1723_compressed

Εξάλλου όπως αναφέραμε η Λιθουανία είναι μια πανέμορφη χώρα. Και αυτό θα το διαπιστώσετε ακόμα καλύτερα αν επισκεφτείτε και τα περίχωρα του Trakai. Τα ξυλινά ή πέτρινα σπίτια δένουν υπέροχα με αυτό το τοπίο, το οποίο θα σας κάνει να νιώσετε έστω και για λίγο ότι ζείτε κάποιον θρύλο ή παραμύθι. Παράλληλα η παρουσία του Ιστορικού Εθνικού Πάρκου, του μοναδικού στην Ευρώπη, βοηθάει στο να διατηρηθεί η ιστορία και η γραφικότητα του μέρους ζωντανή.

20141019_095828_compressed

Αν λοιπόν ποτέ βρεθείτε στην Lietuva όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι της, μην παραλείψετε να τιμήσετε αυτό το κομμάτι της.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s