Αναφιωτικα : Στο κυκλαδονησι της Αθηνας

Είναι ένα ζεστό πρωϊνό του Αυγούστου και η περιπλάνηση μου στο κέντρο της Αθήνας με φέρνει στην περιοχή της Ακρόπολης για πολλοστή φορά. Εκεί, στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ακριβώς απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται η είσοδος προς μια από τις πιο γραφικές γειτονιές της πόλης. Χτισμένα στις πλαγιές του Ιερού Βράχου τα Αναφιώτικα μας «ταξιδεύουν» στις Κυκλάδες.

DSCF2517_compressed

Η ιστορία των Αναφιώτικων ξεκινάει λίγο μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους. Ήταν τότε που ο Όθωνας επιθυμούσε την οικοδόμηση των ανακτόρων και της Αθήνας. Οι Αναφιώτες ήταν ξακουστοί τεχνίτες, αφού άλλωστε έχτιζαν και τα σπίτια τους με πέτρα ακολουθώντας την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Έτσι λοιπόν σταδιακά όλο και περισσότεροι μαστόροι άφηναν το νησί για να έρθουν να δουλέψουν στην πρωτεύουσα. Αρκετοί έφεραν και τις οικογένειες τους μαζί, κι έτσι αναζήτησαν ένα μέρος προκειμένου να μετεγκασταθούν. Η βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης έμελλε να αποτελέσει το νέο τους σπίτι, δημιουργώντας εκεί μια συνοικία που συνεχίζει ανελλιπώς από τότε να κατοικείται.

DSCF2503_compressed

Από τα πρώτα κιόλας μέτρα της οδού Θρασύλλου που οδηγει στα ενδότερα, νιώθετε ότι αφήνετε πίσω την βουή και το γκρίζο του κέντρου της Αθήνας που απέχει μόλις λίγα λεπτά περπάτημα και εισέρχεστε σε έναν διαφορετικό χώρο. Οι μπουκαμβίλιες και τα υπόλοιπα φυτά που στολίζουν τους δρόμους και τα πρώτα σπίτια σε προϊδεάζουν για το τι θα δεις στην συνέχεια. Είναι εντυπωσιακό ίσως ότι δεν υπάρχει σχεδόν ίχνος μετάλλου ή τσιμέντου, ενώ ακόμα και τα ελάχιστα σύγχρονα κτήρια έχουν ανεγερθεί με τέτοιο τρόπο που σέβεται την αισθητική του υπόλοιπου χώρου. Ένα πράγμα για το οποίο είναι υπερήφανοι και οι 50 περίπου κάτοικοι που έχουν απομείνει σήμερα, ότι έχουν καταφέρει να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα της γειτονιάς τους.

DSCF2508_compressed

Μπαίνοντας πλέον για τα καλά στα Αναφιώτικα, είναι σαν να περπατάς σε κάποιο νησί των Κυκλάδων. Τα στενά, ελαφρώς ανηφορικά δρομάκια κατευθύνουν τον επισκέπτη ανάμεσα στα μικρά, πέτρινα, λευκά σπίτια τα οποία αν και τα περισσότερα μετράνε πάνω από έναν αιώνα ζωής και μοιάζουν σε κακή κατάσταση, στην πραγματικότητα πολλά εξ αυτών δεν έχουν εγκαταλειφθέι ποτέ. Τις μέρες με καλό καιρό μάλιστα μπορείτε να δείτε τους ηλικιωμένους ως επί το πλείστον κατοίκους να κάθονται στις αυλές τους, να συζητάνε μεταξύ τους και να είναι ευδιάθετοι και φιλικοί και προς τους ξένους. Άλλωστε αυτό είναι ίσως κι ένα από τα καλά του να μην ζεις σε μια «απρόσωπη» συνοικία.

DSCF2510_compressed

Όπως και στα περισσότερα νησιά ή μικρές συνοικίες, η ρυμοτομία εδώ πέρα είναι μια λέξη άγνωστη. Έτσι το χαθείτε είναι σχετικά εύκολο, αν και αυτό το πιθανότερο είναι ότι θα σας οδηγήσει στο να ανακαλύψετε κρυμμένα σπίτια ή γωνίες με εκπληκτική θέα. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο σχετικά με τα Αναφιώτικα είναι ότι οι περισσότεροι δρόμοι της γειτονιάς δεν έχουν όνομα. Εξάλλου οι ντόπιοι κατά την παρουσία τους έχουν φροντίσει να αναστηλώσουν και να λειτουργούν και σήμερα τις δύο εκκλησίες που υπήρχαν εδώ πέρα, τον Άγιο Συμεών και τον Άγιο Γεώργιο των Βράχων.
DSCF2515_compressed

Τελειώνοντας την βόλτα και εισερχόμενος σιγά – σιγά προς την Πλάκα, μπορείτε να θαυμάσετε και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, καθώς και το σπίτι του Κλεάνθη, που στέγαζε το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας και τώρα αποτελεί μουσείο.

DSCF2526_compressed

Σίγουρα μετά από αυτό συνειδητοποιείς πως είναι να ζεις μια λιτή αλλά και ταυτόχρονα γεμάτη ζωή σε μια πόλη 3 εκατομμυρίων κατοίκων, μερικά μόλις μέτρα από πολυώροφα κτήρια αλλά και το χαρακτηριστικότερο οικοδόμημα της πατρίδας μας. Σήμερα γίνεται μια μικρή μάχη με την γραφειοκρατία αλλά και την σύγχρονη εποχή, προκειμένου η σπάνια για τα δεδομένα της Αθήνας αυτή συνοικία να μην εξαφανισθεί. Αν κάποια μέρα λοιπόν ο δρόμος σας σας φέρει προς τα εκεί, μην διστάσετε να την τιμήσετε!

DSCF2522_compressed

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s