How to : Πεταξτε φτηνοτερα

Πρόσφατα έτυχε να διαβάσω την πραγματική ιστορία του Ben Schlappig. Ο Ben είναι ένας ταξιδιώτης, ο οποίος όμως διαφέρει από τους άλλους. Τι κάνει; Πολύ απλά, «εκμεταλλεύεται» τα προγράμματα ανταμοιβής των διάφορων αεροπορικών εταιρειών και ταξιδεύει δωρεάν! Έτσι αυτό μου έδωσε την αφορμή για το παρόν κείμενο και όσα ακολουθώ μέχρι τώρα, προκειμένου να ταξιδεύει κανείς οικονομικότερα.

Αρχικά, οι μέρες κατά τις οποίες κατά κανόνα οι τιμές στα εισιτήρια είναι πιο πεσμένες από τις υπόλοιπες είναι η Τρίτη, η Τετάρτη και το Σάββατο. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι οι δύο πρώτες είναι μεσοβδόμαδα που αρκετός κόσμος δουλεύει, ενώ ακόμα κι αυτοί που επιλέγουν τριήμερες εξορμήσεις συνήθως προτιμούν να λείψουν π.χ. από Παρασκευή μέχρι Κυριακή παρά από Σάββατο μέχρι Δεύτερα. Ενώ όσον αφορά τις περιόδους, στην Ευρώπη η high season διαρκεί από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο.

Όπως κάθε εταιρεία, έτσι και οι αεροπορικές δεν θα μπορούσαν να μην έχουν προσφορές. Αυτές «βγαίνουν στον αέρα» κυρίως Τρίτες, Τετάρτες ή Πέμπτες. Οπότε αν δεν ταξιδεύετε με δημοφιλές δρομολόγιο ή έχετε αρκετό χρόνο μπροστά σας μέχρι την πτήση σας, μπορείτε να περιμένετε μερικές μέρες προκειμένου να πετύχετε την καλύτερη δυνατή προσφορά. Αυτή συνήθως επιτυγχάνεται μεταξύ 3 και 7 εβδομάδων πριν την αναχώρηση, με τις 6 εβδομάδες να θεωρείται το top σύμφωνα με έρευνες.
20150703_092927
Πέρα από την ημέρα, ρόλο παίζει και η ώρα της πτήσης. Και για μένα αλλά και για μια μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων η καλύτερη είναι είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το βράδυ, για δύο λόγους μάλιστα. Ο πρώτος είναι φυσικά ο οικονομικός παράγοντας, μιας και οι τιμές τότε είναι χαμηλότερες. Ο δεύτερος είναι ο πρακτικός. Σκεφτείτε μόνο πόσες ώρες κερδίζετε τις οποίες μπορείτε να αξιοποιήσετε εξερευνώντας γνωστά ή άγνωστα σημεία στον προορισμό σας. Ακόμα κι αν σας προβληματίζει το θέμα της κούρασης, σίγουρα αξίζει πάντως να θυσιάσετε 2-3 ώρες ύπνου προκειμένου να έχετε μισή μέρα παραπάνω στην διάθεση σας.

Συνεχίζοντας, κατά την αναζήτηση εξετάστε όλες τις επιλογές. Κι όταν λέμε όλες εννοούμε όλες, όπως διαφορετικούς συνδυασμούς εταιρειών. Πάρα πολλές φορές οι πτήσεις με ανταπόκριση είναι φτηνότερες από τις απευθείας και γλιτώνετε αρκετά ευρώ έτσι. Επιπλέον ίσως σας συμφέρει να πετάξετε σε κάποιο εναλλακτικό αεροδρόμιο και από εκεί να συνεχίσετε με τραίνο ή λεωφορείο. Οκ, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο το ταξίδι σας αλλά το διαθέσιμο υπόλοιπο του μπάτζετ σας θα αυξηθεί.

Επόμενο θέμα το οποίο απασχολεί αρκετούς είναι εκείνο των αποσκευών. Θα χωρέσουν άραγε όλα στην βαλίτσα μου χωρίς να αφήσω τίποτα; Μήπως είναι υπέρβαρη και χρειαστεί να πληρώσω παραπάνω; Πόσες μπορώ να πάρω μαζί μου; Οι περισσότερες αεροπορικές προσφέρουν δωρεάν μια αποσκευή μέχρι 20 ή 23 κιλά και μια χειραποσκευή μέχρι 10 (στις low-cost μόνο το 2ο). Με ένα σωστό πακετάρισμα ωστόσο δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για το πρόβλημα του χώρου. Υπάρχουν βέβαια και οι all-time classic λύσεις όπως το να φορέσετε κάποια παραπάνω ρούχα όπως ζακέτες και παλτά, ή αν ταξιδεύετε με παρέα να μοιράσετε μεταξύ σας ορισμένα από τα πράγματα σας. Για τους πιο extreme ταξιδιώτες υπάρχουν και τα γιλέκα – αποσκευές, τα οποία έχουν δεκάδες ευρύχωρες τσέπες για να γεμίσετε και τα παίρνετε μαζί σας.

628x-1

Πηγή : Bloomberg.com

Μερικά ευρώ θα εξοικονομήσετε κι αν φέρετε το δικό σας σνακ σε πτήσεις που δεν προσφέρουν δωρεάν γεύμα (για αυτό να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις παροχές) ή αν έχετε κάνει από πριν κράτηση σε διάφορες υπηρεσίες όπως μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο.

Αφήνω για το τέλος ένα tip, βασισμένο και σε προσωπική εμπειρία κιόλας, το οποίο μπορεί και άθελα σας να το ακολουθήσετε καμία φορά. Συχνά οι εταιρείες δέχονται λίγες παραπάνω κρατήσεις στις πτήσεις με την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια ακύρωση. Αν δεν γίνει αυτό και δεν προλάβετε να κάνετε check – in, όχι μόνο δικαιούστε μια δωρεάν θέση στην επόμενη διαθέσιμη πτήση προς τον προορισμό σας αλλά και επιπλέον χρηματική αποζημίωση. Περιέργη μέθοδος αλλά αρκετοί την ακολουθούν.

Έχεις εσύ το δικό σου tip που εφαρμόζεις να μας προτείνεις;

Advertisements

2 thoughts on “How to : Πεταξτε φτηνοτερα

 1. Όταν κάνεις το check in στον γκισέ της αεροπορικής και αν έχεις χρόνο στη διάθεση σου, μπορείς να δηλώσεις εθελοντής στο overbooking για όσες πτήσεις θες. Αυτό σίγουρα το ξέρω, για όλα τα άλλα που λες έχω την αμφιβολία μου, ωραίο blog πάντως

  Like

  1. Ισχύει κι αυτό που λες φυσικά. Εμένα αυτό που μου είχε τύχει πάντως είναι σε πτήση των πολωνικών αερογραμμών εγώ κι άλλος ένας επιβάτης να προσέλθουμε στην ουρά αμέσως μετά τον τελευταίο επιβάτη που έκανε τσεκ ιν. Οπότε αυτομάτως αποζημιωθήκαμε.

   Υ.Γ. : Ευχαριστώ για την παρατήρηση!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s