Βουκουρεστι : Η ανερχομενη εκπληξη των Βαλκανιων

Το χαρακτηρίζουν και ως το Παρίσι της Ανατολής. Μια πόλη που εξελίσσεται διαρκώς και προσπαθεί να αφήσει πίσω την εποχή Τσαουσέσκου και να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Ακροβατώντας ανάμεσα στο κλασσικό και το μοντέρνο, το Βουκουρέστι έχει γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των Βαλκανίων. Κι ένα μέρος στο οποίο μπορείς να φύγεις γεμάτος τόσες πολλές εικόνες σε τόσες λίγες ημέρες.

Μιας και θεωρώ ότι αυτά τα δύο διαφορετικά πρόσωπα του Βουκουρεστίου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στο παρόν άρθρο θα σταθώ στο πιο παραδοσιακό και ιστορικό κομμάτι του. Εκείνο που περιλαμβάνει την εξέλιξη του στο βάθος των χρόνων και την κομμουνιστική πλευρά του, ενώ στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα ασχοληθώ με την σημερινή πτυχή του, τα μουσεία, τα θαυμάσια πάρκα του και τις δεκάδες επιλογές για διασκέδαση.

Οι πρώτες αναφορές για την ύπαρξη του χρονολογούνται το 1459 και σύμφωνα με τον θρύλο πήρε το όνομα του από έναν βοσκό ονόματι Bucur. Σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό κέντρο της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ενώ απέκτησε τον προαναφερθέντα χαρακτηρισμό χάρη στην εκπληκτική αναμόρφωση που γνώρισε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, εποχή κατά την οποία αναδείχθηκε και πρωτεύουσα της Ρουμανίας.DSCF2288_compressed

Το μουσείο του Ρουμάνου χωρικού

Καθώς κατευθύνεστε λοιπόν από το αεροδρόμιο προς την πόλη, δύο είναι τα πράγματα που ίσως θα προσέξετε εύκολα. Το πρώτο είναι ότι θα παρατηρήσετε πολλές αντιθέσεις στα κτήρια και το τοπίο. Σε κάποια σημεία θα νομίζετε ότι βρίσκεστε στην επαρχία, και σε κάποια σε μια μοντέρνα πόλη. Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι και το κομμουνιστικό καθεστώς έχουν αφήσει ακόμα εμφανή τα σημάδια τους. Έτσι μπορεί σε απόσταση λίγων μέτρων να βρίσκεται μια τεράστια, άχαρη και καταθλιπτική πολυκατοικία κατάλοιπο εκείνης της εποχής, και ακριβώς δίπλα ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα γραφείων. Εξάλλου ο κατώτατος μισθός είναι μόλις 1050 Leu (περίπου 240 ευρώ). Υπάρχουν ωστόσο αρκετές ανισότητες όσον αφορά το κοινωνικοοικονομικό status και δεν είναι λίγοι αυτοί που κυκλοφορούν με ακριβά αμάξια.

DSCF2186__1437498286_85.72.203.107

Ο ποταμός Dâmbovița

Μιας και αναφέραμε τα αμάξια, το δεύτερο αξιοπρόσεκτο είναι η αυξημένη κίνηση στους δρόμους. Οι ντόπιοι προτιμούν τα Ι.Χ. για τις μετακινήσεις τους αντί των ΜΜΜ, με αποτέλεσμα ειδικά τις ώρες αιχμής να γίνεται χαμός. Να σημειώσω επίσης ότι είναι η μόνη πόλη που έχω επισκεφτεί στην οποία οι πεζοί χρειάζεται να περιμένουν αρκετή ώρα για να διασχίσουν τον δρόμο.

Έχοντας αποβιβαστεί από το λεωφορείο και αφήσει τα πράγματα στο υπέροχο hostel μου λίγα μόλις μέτρα από την Piata Unirii, το κεντρικότερο σημείο του Βουκουρεστίου, είμαι έτοιμος να ξεκινήσω. Η λεωφόρος Unirii είναι ένας όμορφος δεντροφυτευμένος δρόμος (γενικά υπάρχουν αρκετές λεωφόροι με φαρδιά και γεμάτα δέντρα πεζοδρόμια) που καταλήγει στο χαρακτηριστικότερο ίσως ορόσημο της πόλης : το Παλάτι του Λαού (Palatul Parlamentului). Έμπνευση του Τσαουσέσκου και της μεγαλομανίας του, ξεκίνησε να χτίζεται το 1984, έχει έκταση 340 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο κτήριο στον κόσμο πίσω μόνο από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ. Με περισσότερα από 1000 δωμάτια και συνολικά 12 ορόφους και 4 υπόγεια, αξίζει κανείς να απολαύσει μια ξενάγηση για να μάθει περισσότερα τόσο για την ιστορία του όσο και να δει την πλούσια διακόσμηση του. Έχετε υπόψη πάντως ότι χρειάζεται απαραίτητα επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου για να μπείτε, κι ότι όπως μου είπαν η χρήση κάμερας χρεώνεται με 30 Leu (7 ευρώ) εξτρά!

DSCF2203

Άποψη του Palatul Parlamentului από το πάρκο Izvor

Λίγο πριν το Παλάτι ξεκινάει άλλος ένας κεντρικός δρόμος, η Calea Victoriei. Γεμάτος με μουσεία, εκκλησίες και δημόσια κτήρια. Προσωπικά δύο ήταν τα μέρη που στάθηκα περισσότερο. Το ένα είναι η Πλατεία Επανάστασης (Piata Revolutiei). Εκεί ανάμεσα στο μνημείο των θυμάτων της Επανάστασης, το Εθνικό Μουσείο Τεχνών και την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου βρίσκεται ένα κτήριο που μπορεί εξωτερικά να μην λέει πολλά, αλλά έχει παίξει καθοριστικότατο ρόλο στην διαμόρφωση της μεταπολεμικής Ρουμανίας. Ο λόγος φυσικά για τα πρώην γραφεία του Κομμουνιστικού κόμματος. Στο μπαλκόνι αυτό ο Τσαουσέσκου έβγαλε το 1968 τον πιο διάσημο λόγο του, ενώ 21 χρόνια αργότερα έμελλε να αποτελέσει και το μέρος στο οποίο εκείνος και η γυναίκα του εκτελέστηκαν. Σήμερα στεγάζει το Υπουργείο Εσωτερικών.

DSCF2255

 

Από πίσω τα ιστορικά πρώην γραφεία του Κ.Κ.

Με την σειρά του το έτερο και ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το Ρουμανικό Αθήναιον (Ateneul Roman). Κτισμένο σε ένα πολύχρωμο μικρό παρκάκι σε νεοκλασσικό στυλ το 1888, σήμερα είναι ένας χώρος που πολύ συχνά φιλοξενεί κοντσέρτα και το εσωτερικό του σε συναρπάζει.
DSCF2243-compressor

Το Αθήναιον και άγαλμα του Mihai Eminescu, από τους μεγαλύτερους Ρουμάνους λογοτέχνες

Εκτός όμως από αυτά τα δύο, στον ίδιο δρόμο σαν κτήρια αξίζουν τόσο η έδρα της τράπεζας CEC (Palatul CEC) που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και ειδικά φωτισμένο την νύχτα αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο, όσο και το Cercul Militar που ανήκει στον Ρουμάνικο Στρατό και χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις.

20150508_215130-compressor

Το κτήριο της τράπεζας CEC 

Προσωπικά μου έκαναν εντύπωση και οι εκκλησίες της πόλης, καθώς και η στενή σχέση που η χώρα έχει με την Ελλάδα. Μέσα στην Παλιά Πόλη υπάρχει η διακοσμημένη με ελληνικές τοιχογραφίες εκκλησία της Σταυρουπόλεως, αφιερωμένη στους αρχάγγελους Μιχαήλ και Γαβριήλ, και χτίστηκε από έναν Έλληνα μοναχό ενώ αποτελεί μάλιστα μνημείο και της UNESCO. Είναι άξιο θαυμασμού κιόλας ότι βρίσκεται στο πιο πολύβουο μέρος του Βουκουρεστίου αλλά όταν περπατάτε στον προαύλιο χώρο νομίζετε ότι είστε σε κάποιο από τα ιστορικά μοναστήρια της Μολδοβλαχίας. Υπάρχει επίσης και η μεγάλη ελληνική εκκλησία του Ευαγγελισμού και παράλληλα σε αρκετές άλλες οι τοιχογραφίες, εικόνες ή τα διάφορα κείμενα είναι και στα ελληνικά. Εξάλλου κατά τον 19ο αιώνα κυρίως οι Έλληνες είχαν σημαντική δράση στην περιοχή αυτή και προχώρησαν σε ποικίλα έργα.

DSCF2308__1437499258_85.72.203.107

Η Εκκλησία της Σταυρουπόλεως

Έχοντας λοιπόν πάρει μια βαθιά γεύση από το Βουκουρέστι των παλιών χρόνων, ανυπομονώ πλέον να δω και την σύγχρονη πλευρά του, τα λοιπά αξιοθέατα του καθώς και την έντονη νυχτερινή του ζωή.

Advertisements

One thought on “Βουκουρεστι : Η ανερχομενη εκπληξη των Βαλκανιων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s