Ετοιμαζοντας την βαλιτσα των διακοπων

Ο Ιούλιος μπήκε, τα πρώτα τηλέφωνα έχουν ήδη γίνει και τα πλάνα έχουν τεθεί επί τάπητος. Ο καιρός που πιθανότατα περίμενες το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου έφτασε : ώρα για τις καλοκαιρινές διακοπές! Αυτές οι μέρες ή βδομάδες που θα διώξουν από πάνω σου οποιαδήποτε έγνοια και θα σε οδηγήσουν σε νέα μέρη έτοιμα να τα ανακαλύψεις ή σε ήδη αγαπημένους προορισμούς. Ωστόσο η σωστή προετοιμασία απαιτεί και μερικά πράγματα που δεν πρέπει να λείπουν από την βαλίτσα σου. Αυτά που είναι αναγκαία προκειμένου να απολαύσεις κάθε στιγμή και να μην έχεις να ανησυχείς για τίποτα.

Ξεκινώντας από το πιο απαραίτητο, δεν πας πουθενά χωρίς την ταυτότητα σου. Είναι το παν ώστε να γνωρίζει όποιος χρειαστεί ποιος είσαι κι από πού είσαι. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι θα στην ζητήσουν συχνά από αεροδρόμια μέχρι αγορές. Σε περίπτωση μάλιστα που κινείσαι εκτός Ε.Ε. , ακόμα πιο σημαντικό είναι να διαθέτεις μαζί σου διαβατήριο, καθώς είναι βασική προϋπόθεση για να εισέλθεις στις περισσότερες από αυτές τις χώρες. Έχε κατά νου όμως ότι χρειάζονται ορισμένες ημέρες να εκδοθεί (και ότι χρειάζεται να καταβάλλεις ένα ποσό 84,40 ευρώ) οπότε μην το αφήσεις τελευταία στιγμή. Επίσης μπορεί να χρειαστείς και βίζα. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να απευθυνθείς στην πρεσβεία της αντίστοιχης χώρας ή σε κάποιο ταξιδιωτικό πρακτορείο για να σε καθοδηγήσουν κατάλληλα. Περιττό ίσως να πω ότι θα ήταν καλό όλα αυτά να τα έχεις και σε φωτοτυπίες.
20150702_211548

Είμαι σίγουρος ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελες να μείνεις ξεκρέμαστος αν – χτύπα ξύλο – σου τύχει κάτι σοβαρό. Αν κινείσαι εντός Ελλάδας να έχεις κάπου εύκαιρο το ΑΜΚΑ σου (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης), καθώς μπορεί να σου χρειαστεί. Κάτι το οποίο καλό είναι να έχεις στην κατοχή σου, είτε ταξιδεύεις σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό, είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας. Είναι δωρεάν, την εκδίδεις στο ασφαλιστικό σου ταμείο και έχει συνήθως εξάμηνη ή ετήσια ισχύ. Με αυτή δικαιούστε ιατρική περίθαλψη σε 32 χώρες της Ευρώπης. Ορισμένες φορές βέβαια καλό είναι να έχετε και μια ιδιωτική ταξιδιωτική ασφάλιση που καλύπτει περισσότερα (όπως π.χ. ασφάλεια κλοπής), ενώ σε κάποιες χώρες είναι υποχρεωτική. Τέλος, κάτι το οποίο αρκετοί από εμάς παραλείπουμε αλλά είναι σημαντικό, ειδικά αν το ταξίδι είναι μεγάλο και βρίσκεσαι εν κινήσει συνέχεια, είναι ένα μικρό κουτί πρώτων βοηθειών. Κι όταν λέμε μικρό εννοούμε με τα απαραίτητα : επιδέσμους, λίγο ιώδιο, μερικά παυσίπονα + το πάντα χρήσιμο αντικουνουπικό σπρέι.

20150702_212738[1]-compressor

Αρκετά όμως με τα περί ασφάλισης. Σίγουρα κάπου ανάμεσα στα πράγματα σου καλό θα ήταν να βρίσκεται οτιδήποτε σε γραπτή μορφή που αφορά τον προορισμό σου. Είτε αυτό λέγεται χάρτης, είτε φυλλάδια με χρήσιμες πληροφορίες είτε λεξικά με χρήσιμες λέξεις και φράσεις αν κατευθύνεσαι εκτός Ελλάδος. Έτσι γλιτώνεις και την ταλαιπωρία και τον χρόνο του να ψάχνεις τελευταία στιγμή ή να μην ξέρεις που πρέπει να πας και τι να κάνεις, αλλά κυρίως θα μοιάζεις σαν ένας πεπειραμένος ταξιδιώτης και όχι σαν ένας τουρίστας.

Αν είσαι κάτω των 30 ετών, θα σου πρότεινα να διαθέτεις και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων. Όχι μόνο για τα ταξίδια, αλλά και για την καθημερινή σου ζωή. Το κόστος της είναι μικρό (10 ευρώ για ένα έτος) και σου παρέχει εκπτώσεις και προσφορές σε πάρα πολλές υπηρεσίες, σε 39 χώρες της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων μπορείς να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα σε μεταφορές, ξενοδοχεία, εστιατόρια, χώρους θεάματος κτλ.

20150702_213645-compressor

Εκτός από τα διάφορα έγγραφα και κάρτες υπάρχουν και εκείνα τα αντικείμενα που είναι must, τα οποία όμως συχνά είτε ξεχνάμε είτε τα θεωρούμε περιττά. Αρχικά, πάρε λουκετάκια για να ασφαλίσεις τις αποσκευές σου γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιοι παραμονεύουν στα ΜΜΜ και τα διάφορα καταλύματα. Στην συνέχεια φρόντισε να έχεις μαζί σου φορτιστές για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές σου. Πριν ξεκινήσεις κάνε έναν έλεγχο αν όλες λειτουργούν σωστά, ενώ σε κάποιες χώρες ίσως χρειαστεί να έχεις μαζί και έναν μετατροπέα για την υποδοχή της πρίζας. Επίσης τσέκαρε και αν το κινητό σου έχει χρόνο ομιλίας και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Επιπλέον, κάτι το οποίο προσωπικά θεωρώ χρήσιμο στα ταξίδια είναι κι ένα τετράδιο/μπλοκ. Έτσι ώστε να σημειώνεις οτιδήποτε βρίσκεις ενδιαφέρον για να μπορείς να το ανακαλέσεις ευκολότερα και στο μέλλον.

20150702_214215-compressor

Η πρώτη (λιτή) σελίδα του εν λόγω μπλοκ

Όσον αφορά τα οικονομικά σου, εννοείται ότι δεν χρειάζεται να είσαι των άκρων. Να έχεις οπωσδήποτε αρκετά χρήματα μαζί σου σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι ή θες να κάνεις έκτακτες αγορές, αλλά μην κυκλοφορείς και σαν Σαουδάραβας μεγιστάνας. Μια πιστωτική κάρτα καλό είναι να υπάρχει κι αυτή μέσα στις αποσκευές σου, και ακόμα καλύτερο αν δεν συνδέεται με λογαριασμό που να έχει μεγάλο ποσό. Εξάλλου υπάρχει κι ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που δέχονται προπληρωμένες ή χρεωστικές κάρτες, συνεπώς μπορείς κάλλιστα να γεμίσεις μία πριν την αναχώρηση σου για μεγαλύτερη ευελιξία. Φυσικά να έχεις τα μάτια σου δεκατέσσερα σε όλα αυτά.

Και αφού πακετάρεις και τα ρούχα σου, σχεδόν τελείωσες. Το μόνο που σου λείπει πλέον είναι η ενέργεια, το κέφι και τα εισιτήρια σου και είσαι έτοιμος για μια ακόμα υπέροχη εμπειρία. Απόλαυσε την!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s