Ολοι οι δρομοι οδηγουν στην Ρωμη (μέρος Α’)

Ρώμη. Η Αιώνια Πόλη. Αναμφισβήτητα μια πρωτεύουσα με τεράστια ιστορία. Από τα λίγα μέρη στα οποία μπορεί να δει κανείς δύο διαφορετικές εποχές να έχουν αφήσει έντονο το σημάδι τους στην πόλη σε τόσο μεγάλο βαθμό, με δημιουργήματα τους να την έχουν καταστήσει ένα «υπαίθριο μουσείο». Ο λόγος για την Ρωμαϊκή εποχή και την Αναγέννηση, κατά την διάρκεια των οποίων η Ρώμη ήταν από τα σπουδαιότερα κέντρα πανευρωπαϊκώς. Αγαπημένος προορισμός των Ελλήνων και όχι μόνο.

Roma 01

Πανοραμική άποψη του κέντρου της πόλης με τα πολλά αναγεννησιακά κτίρια

Η πολύ όμορφη αυτή πόλη της Ιταλίας βρίσκεται στο κεντροδυτικό μέρος της χώρας και η ύπαρξη της χρονολογείται από το 753 π.Χ. Ιδρυτές και πρώτοι βασιλιάδες ήταν σύμφωνα με την μυθολογία τα αδέρφια Ρωμύλος και Ρέμος. Ο ποταμός Τίβερης διατρέχει την πόλη, η οποία είναι κτισμένη πάνω σε επτά λόφους. Ο πληθυσμός της αγγίζει τα 3 εκατομμύρια, γεγονός που την καθιστά την 7η πολυπληθέστερη στην ήπειρο μας. Είναι μάλιστα η μόνη πόλη στον κόσμο που εντός των ορίων της περικλείει ένα ανεξάρτητο κράτος : το Βατικανό.

Antique_largemodelRome

H Ρώμη όπως εικαζόταν ότι ήταν κατά την αρχαιότητα

Με το που ξεκινήσει κανείς την περιήγηση του στους δρόμους της, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά θα τον έχει πλημμυρίσει αυτό το αίσθημα χάρης που είναι διάχυτο σε όλη την Ρώμη. Το ιστορικό κέντρο της είναι σπάνιας ομορφιάς, και ο μόνος λόγος που θα σας εμποδίσει από το να περπατάτε σε αυτό είναι το να κουραστείτε. Γιατί να βαρεθείτε ή να τα έχετε δει όλα είναι σχεδόν αδύνατο. Μεγαλοπρεπή κτίρια, φανταστικές πλατείες, μυστηριώδη πλακόστρωτα σοκάκια παρασύρουν τον επισκέπτη σε έναν «λαβύρινθο» από εικόνες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την παρουσία των ντόπιων, για τους οποίους θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι για ποιόν λόγο θεωρούνται ο πιο εκδηλωτικός λαός της Ευρώπης ίσως. Άλλωστε είναι και οι πιο φινετσάτοι και θα δείτε ότι ακόμα και στην πιο απλή έκφραση της καθημερινής τους ζωής προσπαθούν να κάνουν τα πάντα με στυλ.

1446-piazza-navona

H Piazza Navona, ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία στο κέντρο

Κατά την αρχαιότητα και τους πρώτους αιώνες μ.Χ. η Ρώμη ήταν η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, μιας από τις μεγαλύτερες που έχουν υπάρξει ποτέ στην Ευρώπη. Εκείνα τα χρόνια χτίστηκαν πολλά μνημεία που σκοπό είχαν να αναδείξουν το μεγαλείο της. Παρ’ότι αρκετά από αυτά με το πέρασμα των καιρών υπέστησαν φθορές ή καταστράφηκαν λόγω επιδρομών εχθρικών λαών, ευτυχώς υπάρχουν ορισμένα που έχουν διατηρηθεί μέχρι και σήμερα να μας θυμίζουν τα ένδοξα χρόνια της Αιώνιας Πόλης. Το σπουδαιότερο είναι φυσικά το Κολοσσαίο, στο ιστορικό κέντρο. Ένα αμφιθέατρο ηλικίας 2000 ετών σχεδόν, που χώραγε τον εκπληκτικό για τα δεδομένα εκείνης της εποχής αριθμό των 50.000 θεατών. Το οποίο όμως χρησιμοποιήθηκε κυρίως για αιματηρούς σκοπούς, αφού διεξάγονταν μονομαχίες μεταξύ δούλων και άγριων ζώων ή βασανιστήρια σε Χριστιανούς, που στόχο είχαν την ψυχαγωγία των αυτοκρατόρων και των Ρωμαίων. Το 2007 εξάλλου ανακηρύχτηκε ένα από 7 σύγχρονα μνημεία του κόσμου.

colosseum-interior

Το εσωτερικό του Κολοσσαίου σήμερα

Εκτός όμως από το Κολοσσαίο, ένα άλλο υπέροχο κτίριο είναι το Πάνθεον. Χτισμένο τον 1ο αιώνα π.Χ, αρχικά ήταν ένας ναός αφιερωμένος στις θεότητες της αρχαίας Ρώμης και από τον 7ο και έπειτα μετατράπηκε σε χριστιανικό, προς τιμή της Παναγίας. Είναι άξιο θαυμασμού το γεγονός ότι είναι άριστα διατηρητέο και λειτουργεί ακόμα και σήμερα. Ενώ άλλο ένα αξιοθέατο με τεράστια ιστορία είναι οι περίφημες κατακόμβες της Ρώμης. Σε όλη την πόλη υπάρχουν περισσότερες από 40. Αυτές χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από τους Χριστιανούς τα χρόνια που η θρησκεία τους διωκόταν, κυρίως για να θάβουν τους νεκρούς τους. Έτσι σε αυτές βρίσκονται ενταφιασμένοι πολλοί μάρτυρες, όσιοι και άγιοι. Οπωσδήποτε επισκεφτείτε και την Ρωμαϊκή Αγορά, ένα από τα ζωντανότερα μέρη της αρχαίας Ρώμης. Πέρα από αυτά τα μνημεία, δεν υπάρχει περίπτωση να περπατήσετε λίγα λεπτά και να μην δείτε κι άλλα. Μεταξύ άλλων παντού θα δείτε αψίδες, τείχη, υδραγωγεία, ρωμαϊκές εκκλησίες, γέφυρες και πολλά άλλα. Δεν είναι όλα σε τέλεια κατάσταση, όμως μόνο και μόνο το πλήθος τους θα σας κάνει να νιώσετε πόσο μεγάλη πόλη ήταν η Ρώμη στην εποχή της ακμής της.

sightseeing-rome-tours-pantheon

Το Πάνθεον και το συντριβάνι, στην Piazza della Rotonda

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Ρώμη μαζί με την Αθήνα είναι οι μόνες μεγαλουπόλεις της Ευρώπης που έχουν διατηρήσει τόσο ζωντανό ένα κομμάτι της αρχαίας ιστορίας τους. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους για τους οποίους προσελκύει τόσους πολλούς επισκέπτες, αφού μπορούν να κάνουν «άλματα» από την μια εποχή στην άλλη σε πολύ μικρό διάστημα.

The-famous-Spanish-Steps-in-Rome-in-Italy

Τα Ισπανικά σκαλιά (135 τον αριθμό), στην Piazza di Spagna

 

Διαβάστε το 2ο μέρος, στο οποίο ανακαλύπτουμε την αναγεννησιακή και μπαρόκ πλευρά της Ρώμης, το Βατικανό και ψάχνουμε ότι καλύτερο χρειάζεται κάποιος προκειμένου να έχει μια ευχάριστη διαμονή.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s